Σημειώνεται πως η θέσπιση του ενιαίου επόπτη, ρόλο που πιθανότατα θα αναλάβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση προκειμένου ο μόνιμος μηχανισμός διάσωσης ESM να αποκτήσει τη βαρυσήμαντη δυνατότητα απ’ ευθείας ανακεφαλαιοποίησης προβληματικών τραπεζών.
«Η ξεκάθαρη κατεύθυνση που έχει δοθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι [...] να ολοκληρωθεί η συζήτηση το 2012 και να πάμε γρήγορα. Διαφορετικά τα πάντα παραμένουν θεωρητικά [ενώ] τα προβλήματά μας είναι συγκεκριμένα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μοσκοβισί.
«Δεν υπάρχει λόγος για εμάς, τα κράτη μέλη να σέρνουμε τα πόδια μας. Η κρίση είναι εδώ και επηρεάζει του πάντες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας», συμπλήρωσε ο γάλλος αξιωματούχος.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο βέλγος υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Βανάκερε, υπογραμμίζοντας πως η εποπτεία της ΕΚΤ και η βοήθεια του ESM θα «περιλάβει πρώτα συστημικές και κρατικά χρηματοδοτούμενες τράπεζες». Το σχόλιο αυτό ήταν ουσιαστικά μία αναφορά στο ίδρυμα Dexia, που έχει λάβει περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια ευρώ σε εγγυήσεις από το Βέλγιο και τη Γαλλία.
Αντίθετος ο Σόιμπλε
Ωστόσο, διαφορετική γνώμη έχει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σημειώνοντας την ανησυχία του πως «υπάρχει ο κίνδυνος δημιουργίας προσδοκιών με τις χρηματαγορές που δεν θα μπορούν να υλοποιηθούν αργότερα.
»Δεν βλέπω πως μπορεί να υπάρξει απ’ ευθείας ανακεφαλαιοποίηση [τραπεζών] μέσω του ESM πριν την 1η Ιανουαρίου», συμπλήρωσε λιτά ο κ. Σόιμπλε.
Επιπλέον, ο γερμανός αξιωματούχος προειδοποίησε πως κράτη των οποίων τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα επιζητήσουν πρόσβαση στα κεφάλαια του ESM θα πρέπει παράλληλα να συμφωνήσουν σε κάποια μέτρα προσαρμογής, σε μία δήλωση που μάλλον θα προκαλέσει ανησυχίες στη Μαδρίτη.
«Ακόμα και όταν θα υπάρχει μία αρχή εποπτείας των Ευρωπαϊκών τραπεζών, για να γίνει μία ανακεφαλαιοποίηση τράπεζας το κράτος μέλος θα πρέπει πάντα όχι μονάχα να υποβάλει το αίτημα αλλά επίσης να συμφωνήσει σε ένα απαραίτητο Μνημόνιο [...] με τις απαραίτητες μακροοικονομικές προσαρμογές», επεσήμανε ο κ. Σόιμπλε.
«Οι προϋποθέσεις δεν αναιρούνται».
Πηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.