Χαρδούβελης: Δημοσιονομική πολιτική κάνει η κυβέρνηση, όχι τα δικαστήρια

Χαρδούβελης: Δημοσιονομική πολιτική κάνει η κυβέρνηση, όχι τα δικαστήρια
Σαφέστατο μήνυμα ότι για την ασκούμενη δημοσιονομική πολιτική είναι υπεύθυνη η κυβέρνηση και όχι η Δικαιοσύνη, έστειλε τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, στον απόηχο των δικαστικών αποφάσεων για τα ειδικά μισθολόγια και τους ένστολους, που καλούν την Αθήνα να επιστρέψει αναδρομικά περικοπές του 2012.

Μιλώντας από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ, ο κ. Χαρδούβελης τόνισε ότι «η κυβέρνηση θα δώσει μια συνολική λύση για το θέμα, υπογραμμίζοντας πως «οι πολιτικοί αποφασίζουν τη δημοσιονομική πολιτική και όχι η δικαστική εξουσία».

Προσέθεσε μάλιστα χαρακτηριστικά πως «η Δικαιοσύνη έχει λόγο για το τι είναι δίκαιο και τι είναι άδικο, αλλά δεν μπορεί να κάνει δημοσιονομική πολιτική».

Ο κ. Χαρδούβελης επισήμανε ότι από τις δικαστικές αποφάσεις ασκούνται πιέσεις στα δημόσια οικονομικά και επί της ουσίας άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να εφαρμόσει επακριβώς τις αποφάσεις των δικαστηρίων, εν αναμονή της γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για την ερμηνεία των συγκεκριμένων αποφάσεων.

Συνεχίζοντας, ο υπουργός Οικονομικών στάθηκε στο ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, το οποίο και χαρακτήρισε «πρόκληση» για την κυβέρνηση.

Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, έκανε λόγο και για μια ευκαιρία αναδιάρθρωσης και του ιδιωτικού τομέα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ίσως αυτή η μεγάλη κρίση να οδηγήσει και με βοήθεια των τραπεζών και των επιχειρήσεων να βρούμε λύσεις. Να γίνουν συγχωνεύσεις και εξαγορές. Οι επιχειρηματίες θα πρέπει να είναι ανοιχτόμυαλοι, να μην επιμείνουν σώνει και καλά να κρατήσουν την επιχείρησή τους 100%. Θα πρέπει να φέρουμε ξένο κεφάλαιο για να υπάρξει ισορροπία που θα βοηθήσει συνολικά τη οικονομία».

Ο κ. Χαρδούβελης δήλωσε υπέρμαχος της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων, διαβεβαιώνοντας τους εκπροσώπους του ΣΕΒ ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω στις μεταρρυθμίσεις.

Είπε δε χαρακτηριστικά, ότι «ακόμα κι αν το Δεκέμβριο τελειώσουν τα Μνημόνια, δεν μπορούμε να ξαναπάμε στα παλιά».
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ