«Βουτιά» της στερλίνας σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου

Το βρετανικό νόμισμα βρίσκεται σε κάθετη πτώση από την Παρασκευή, μετά από την παρουσίαση του μίνι προϋπολογισμού της νέας κυβέρνησης της Λιζ Τρας.

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Κατά σχεδόν 5% υποτιμήθηκε η στερλίνα έναντι του δολαρίου τις πρώτες πρωινές ώρες στις ασιατικές χρηματαγορές, πέφτοντας στην ιστορικά χαμηλή ισοτιμία του 1,0327 έναντι του δολαρίου.

Αργότερα ανέκτησε λίγη από τη δύναμή της ανεβαίνοντας σε λίγο παρακάτω από 1,07 δολάρια, που συνιστά πάντως τη χειρότερη ισοτιμία από το Φεβρουάριο του 1985.

Η αξία του βρετανικού νομίσματος βρίσκεται σε κάθετη πτώση από την Παρασκευή, μετά από την παρουσίαση του μίνι προϋπολογισμού της νέας κυβέρνησης της Λιζ Τρας.

Ο Υπουργός Οικονομικών Κουάσι Κουάρτενγ ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα μαζικών περικοπών φόρων, ύψους 45 δισεκατομμυρίων λιρών, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ακύρωση της αύξησης του φόρου επιχειρήσεων, κατάργηση του ανώτερου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος και άρση των ορίων στα μπόνους τραπεζιτών.

Το γεγονός ότι η χρηματοδότηση αυτού του πακέτου, όπως και των ταυτόχρονων πακέτων ύψους 210 δισεκατομμυρίων λιρών κατά της ενεργειακής ακρίβειας, θα χρηματοδοτηθεί από αυξημένο κρατικό δανεισμό, προκαλεί τις αναταράξεις για τη στερλίνα.

Εν μέσω δημοσιογραφικών αναφορών περί ανησυχίας και διαφωνιών στο Συντηρητικό Κόμμα για τις επιπτώσεις ενός τόσο επιθετικού προγράμματος περικοπών φόρων εν μέσω υψηλού πληθωρισμού, η κα Τρας επέμεινε στο CNN ότι «πρέπει να δώσουμε κίνητρα στην ανάπτυξη σε αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο για την παγκόσμια οικονομία». Απέρριψε δε τον ισχυρισμό ότι αυξάνει με τρόπο απερίσκεπτο το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Σε δική του συνέντευξη σε κυριακάτικη τηλεοπτική εκπομπή του BBC ο Υπουργός Οικονομικών κ. Κουάρτενγκ άφησε να εννοηθεί ότι θα ακολουθήσουν περισσότερες μειώσεις φόρων: «Είμαστε (στην εξουσία) μόνο 19 ημέρες. Θέλω να δω τον επόμενο χρόνο τον κόσμο να κρατά περισσότερο από το εισόδημά τους, διότι πιστεύω ότι είναι ο βρετανικός λαός που θα οδηγήσει εμπρός αυτή την οικονομία».

Σύμφωνα πάντως με την Daily Telegraph, υπάρχουν Συντηρητικοί βουλευτές διατεθειμένοι να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο με τα νέα οικονομικά μέτρα αν η στερλίνα υποχωρήσει σε ισοτιμία ένα προς ένα με το δολάριο.