«Ο Βαρουφάκης βασίζεται στην ΕΚΤ για να αποφευχθεί ελληνική χρεοκοπία το Μάρτιο» δηλώνει το Bloomberg δημοσιεύοντας συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του πρακτορείου ο υπουργός Οικονομικών.

Σύμφωνα πάντα με το Bloomgerg, o Γιάνης Βαρουφάκης «υπολογίζει πως η ΕΚΤ θα βοηθήσει την Ελλάδα να αποφύγει τη χρεοκοπία τον επόμενο μήνα όταν δεν θα έχει χρήματα για να εξυπηρετήσει το χρέος της». Το ελληνικό Δημόσιο πρέπει να αποπληρώσει δάνειο του ΔΝΤ τον Μάρτιο και ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να δώσει τα 2 δισ. ευρώ -που οφείλει στην Ελλάδα από τα κέρδη που είχε από ελληνικά ομόλογα- ως μερική αποπληρωμή στο ΔΝΤ. «Σάς δίνω ένα παράδειγμα, τίποτε δεν έχει αποφασισθεί. Αυτό είναι ένα ποσό που μας οφείλεται. Είναι δικά μας χρήματα» τόνισε ο υπουργός.

«Είμαι αρκετά βέβαιος ότι δεν θα έχουμε ταμειακό πρόβλημα, επειδή προσπαθήσαμε πολύ σκληρά στις μακρές συζητήσεις με τους εταίρους μας, τους θεσμούς να φθάσουμε σε αυτό το στάδιο» δήλωσε ο υπουργός, προσθέτοντας: «Δυσκολεύομαι να φανταστώ ότι η Ευρώπη και το ΔΝΤ θα μας αφήσουν να σκοντάψουμε σε ένα σχετικά μικρό ταμειακό πρόβλημα».

«Το κόστος δανεισμού της Ελλάδας θα κατρακυλούσε στο επίπεδο των άλλων χωρών της Ευρωζώνης, εάν η χώρα μπορεί να συμφωνήσει με τους πιστωτές της για την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα του χρέους» υπογραμμίζει εξάλλου ο υπουργός Οικονομικών, σημειώνοντας επίσης ότι την Τρίτη υπήρξε επιστροφή καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες περίπου 700 εκατ. ευρώ.

Η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων υποχώρησε στο 8,86% από το 11,4% που είχε φθάσει στις 2 Φεβρουαρίου, μία εβδομάδα μετά τις εκλογές. «Οι επενδυτές κατανοούν ότι αν δεν αναπτυχθεί η οικονομία, δεν μπορούν να έχουν κέρδος από την Ελλάδα» ανέφερε ο υπουργός, προσθέτοντας: «Τη στιγμή που θα ανακοινωθεί μία λογική συμφωνία για τις επενδύσεις, τα πρωτογενή πλεονάσματα και την αναδιάρθρωση του χρέους, θα δείτε ότι οι αποδόσεις αυτές θα βυθισθούν στο 1%, όπως συμβαίνει με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Ο υπουργός τόνισε ότι με δεδομένη την ύφεση της ελληνικής οικονομίας και το χαμηλό επίπεδο επενδύσεων, θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στην ανάκαμψη εάν το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα υπερβαίνει το 1,5% του ΑΕΠ τα επόμενα 5-8 χρόνια. Ο μόνος τρόπος, τόνισε, για να πληρωθούν οι πιστωτές είναι να υπάρξει ανάπτυξη. Επομένως, πρόσθεσε, θα πρέπει να υπάρξει ένα εύλογο μείγμα πολιτικής αναφορικά με το πρωτογενές πλεόνασμα, τις επενδύσεις και την αναδιάρθρωση του χρέους. Ο υπουργός είπε ότι είναι γνωστό πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν αισθάνεται άνετα με τα πρωτογενή πλεονάσματα που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα και συμφωνήθηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Ο κ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε ως άδικη την κριτική της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ότι οι μεταρρυθμίσεις που πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση στους θεσμούς δεν είναι πολύ συγκεκριμένες. «Μας ζητήθηκε να στείλουμε ένα τρισέλιδο έγγραφο το Σαββατοκύριακο και στείλαμε ένα πεντασέλιδο» είπε.

Αναφερόμενος εξάλλου στην επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ για ελάφρυνση του χρέους, ο υπουργός δήλωσε: «Είμαστε ένα κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς, αλλά ερχόμαστε με μία ατζέντα που μοιάζει με αυτήν ενός μεταρρυθμιστή δικηγόρου πτώχευσης. Έχουμε έναν δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που είναι περισσότερο ή λιγότερο χρεοκοπημένοι. Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε είναι να τους αναδιαρθρώσουμε, να τους μεταρρυθμίσουμε, να αναδιαρθρώσουμε τα χρέη τους και να δώσουμε ελπίδα στον κόσμο».

«Αυτό που θέλουν οι Έλληνες δεν είναι ούτε τα χρήματα, ούτε τις δουλειές τους. Αυτό που θέλουν είναι η αξιοπρέπειά τους», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πυρά κατά του Γιάνη Βαρουφάκη εξαπέλυσε στο μεταξύ ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Όπως ανέφερε, οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας, με τις οποίες επαναφέρει θέμα κουρέματος του χρέους και μη εξυπηρέτησης των δανείων της, έθεσαν σε δοκιμασία την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Στο σημείο αυτό προειδοποίησε δε, σύμφωνα με πληροφορίες των συμμετασχόντων βουλευτών, ότι «η παράταση της δανειακής σύμβασης μπορεί να ανακληθεί, εάν η χώρα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της». 

«Η Ελλάδα θα ζητήσει δίμηνη παράταση από το ΔΝΤ αν δεν έχουμε να πληρώσει τη δόση, και δεν πρόκειται να γίνει πιστωτικό γεγονός γιατί δεν συμφέρει κανέναν» δήλωσε στο μεταξύ την Πέμπτη στο Mega o υπουργός Επικράτειας, και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Αλέκος Φλαμπουράρης. 

«Το κράτος άρχισε ήδη να μην πληρώνει, θα φτάσουμε τέλη Μαρτίου, που το κράτος δεν θα μπορεί όντως να πληρώσει και ‘τότε θα γίνει το ‘έλα να δεις’» προειδοποίησε από την πλευρά του στον ΣΚΑΪ ο Θεόδωρος Πάγκαλος, με αφορμή σχόλια κύκλων του ΥΠΟΙΚ. 

«Οδεύουμε στην κατάσταση να μην πληρώσουμε τους δανειστές (...) μιλάμε για χρεοκοπία και για δραχμή, θα πρόκειται για ιστορική καταστροφή» προειδοποίησε ο κ. Πάγκαλος.

Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ