Ερχεται τροπολογία για τη φορολόγηση των υπερεσόδων παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας

Υπολογίζεται ότι έως το τέλος του έτους θα έχουν εισπραχθεί έσοδα πάνω από 3 δις. ευρώ, ποσό στο οποίο θα προστεθούν στη συνέχεια και τα έσοδα από τη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων.

Τροπολογία για τη φορολόγηση των υπερεσόδων παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας προωθεί εντός των ημερών στη Βουλή η κυβέρνηση, ανεβάζοντας κατακόρυφα τα έσοδα τα οποία διατίθενται μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Υπολογίζεται ότι έως το τέλος του έτους θα έχουν εισπραχθεί έσοδα αρκετά πάνω από 3 δις. ευρώ , ποσό στο οποίο θα προστεθούν στη συνέχεια και τα έσοδα από τη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων.

Μέχρι τώρα το ελληνικό δημόσιο έχει εισπράξει έσοδα 2,33 δις. ευρώ από τη φορολόγηση των υπερκερδών των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας ενώ τις προηγούμενες ημέρες βεβαιώθηκαν από τη ΡΑΕ 373,55 εκατ. ευρώ για την περίοδο Οκτωβρίου 2021-Ιουνίου 2022 τα οποία θα φορολογηθούν αναδρομικά .

Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα της Ε.Ε η οποία εφαρμόζει αναδρομική φορολόγηση των συγκεκριμένων υπερκερδών, ανεβάζοντας έτσι τις συνολικές εισπράξεις για την περίοδο έως τον Οκτώβριο στα 2,69 δις. Ευρώ.

Με την προσθήκη και της φορολόγησης των υπερεσόδων παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, πηγές του οικονομικού επιτελείου εκτιμούν ότι τα έσοδα που κατευθύνονται για στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων θα ξεπεράσουν κατά πολύ τα 3 δις. ευρώ έως το τέλος του έτους.

Θα ακολουθήσει η φορολόγηση και των υπερκερδών των διυλιστηρίων με συντελεστή έως και 90% αφού προηγηθεί ο σχετικός ευρωπαϊκός Κανονισμός.

Πηγή: skai.gr