Τουρκία: Υποχωρεί η λίρα - Oι αγορές δεν καταλαβαίνουν από κοιτάσματα στη Μαύρη Θάλασσα

Συνεχίζει την υποχώρησή της η τουρκική λίρα, καθώς, όπως φαίνεται, οι αγορές δεν καταλαβαίνουν από σόου για κοιτάσματα στη Μαύρη Θάλασσα. Το άνοιγμα των αγορών σήμερα Δευτέρα επιβεβαίωσε ότι οι αγορές δεν πείστηκαν, με το κύμα πωλήσεων στο τουρικό νόμισμα να μη γνωρίζει σταματημό. 

Eιδικότερα, από 7,30 λίρες ανά δολάριο που ήταν η ισοτιμία στο άνοιγμα των αγορών, υποχώρησε στις 7,38 λίρες ανά δολάριο. Παράλληλα, ένα ευρώ ισούται με 8,78 λίρες. 

Σημειώνεται ότι ο Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα κοιτάσματα 320 δισ. κυβικών τόνων φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα. Ωστόσο, ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings υποβάθμισε τις προοπτικές της Τουρκίας σε αρνητικές από σταθερές, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως η εξάντληση των συναλλαγματικών αποθεμάτων και η έλλειψη αξιοπιστίας της νομισματικής πολιτικής, παράγοντες οι οποίοι έχουν «επιδεινώσει τους κινδύνους εξωτερικής χρηματοδότησης».

Παράλληλα επιβεβαίωσε την πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας σε «BB-», τρεις βαθμιδες χαμηλότερα από το επενδυτική διαβάθμιση, παραμένοντας δηλαδή στο ίδιο επίπεδο με τη Βραζιλία, την Ιορδανία και την Αρμενία.

Το «καμπανάκι» του οίκου αξιολόγησης (ως γνωστόν ο Ερντογάν είχε κόντρα –και- με τους οίκους αξιολόγησης) προοιωνίζεται  νέα υποβάθμιση της τουρκικής οικονομίας άνευ απροόπτου. 
 

Πηγή: skai.gr