Τον Οκτώβριο τα αναδρομικά - Ποιοι και πότε θα πληρωθούν

Τρίμηνο αναδρομικών για εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους είναι το τελευταίο τρίμηνο του έτους, καθώς εκτός από το «μεγάλο πακέτο» του 1,4 δισ. ευρώ που αναμένεται να καταβληθεί σε περίπου 1 εκατ. συνταξιούχους στα τέλη Οκτωβρίου, μεταξύ Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου αναμένεται να καταβληθούν επιπλέον περίπου 460 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, πρόκειται για αναδρομικά ποσά 14 μηνών από τον επανυπολογισμό των κύριων συντάξεων, όσων ασφαλισμένων έχουν από 30 έτη ασφάλισης και άνω, τα αναδρομικά για τους συνταξιούχους που απασχολούνται, καθώς και αναδρομικά από τις πρόσφατες αλλαγές στις προσωρινές συντάξεις. 

Συνταξιούχοι Δημοσίου

Η αρχή θα γίνει με τα αναδρομικά των περικοπών του 2012 και συγκεκριμένα τις επιστροφές των περικοπών στις κύριες συντάξεις για το 11μηνο Ιουλίου 2015 – Μαΐου 2016. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, εντός των επόμενων ημερών θα κατατεθεί στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση για την καταβολή των αναδρομικών 11 μηνών και για τους συνταξιούχους του Δημοσίου. Στόχος, τα οριστικά ποσά να καταβληθούν σε όλους τους δικαιούχους, βάσει της ανάγνωσης που κάνει η κυβέρνηση στην πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), και να δοθούν μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, οι καταβολές θα γίνουν σε μία δόση με ρήτρα ακατάσχετου. Μάλιστα, βάσει του επικρατέστερου σεναρίου τα ποσά δεν θα φορολογηθούν εντός του 2020. Φέτος, θα κρατηθεί μόνο η εισφορά υγείας ύψους 6%. Να σημειωθεί, βεβαίως, ότι τα αναδρομικά αυτά αφορούν μόνο τις κύριες συντάξεις, ήτοι θα επιστραφούν στους συνταξιούχους που είδαν το 2012 περικοπές στις κύριες συντάξεις τους, είτε γιατί ήταν άνω των 1.000 ευρώ, είτε γιατί είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης άνω των 1.300 ευρώ. Χωρίς αναδρομικές επιστροφές μένουν χιλιάδες συνταξιούχοι που το 2012 τους κόπηκαν τα δώρα – επιδόματα και υπέστησαν περικοπές στις επικουρικές τους συντάξεις. Μάλιστα, πλέον, στο υπουργείο Εργασίας φαίνεται πως επικράτησε η άποψη να μη γίνει νέα πιλοτική δίκη στο ΣτΕ για το θέμα των επικουρικών και των δώρων, με αποτέλεσμα να φαντάζει μονόδρομος η δικαστική διεκδίκηση των συγκεκριμένων ποσών, που η Κομισιόν εκτιμά σε περίπου 2 δισ. ευρώ.  

Τον Οκτώβριο του 2020 αναμένονται αυξήσεις και στις προσωρινές συντάξεις που δόθηκαν από τον ΕΦΚΑ από τον Μάιο του 2016 και μετά. Μέσα στην ατυχία τους, να περιμένουν την οριστική τους σύνταξη για πολλούς μήνες ή και χρόνια, πολλοί συνταξιούχοι θα δουν την προσωρινή τους σύνταξη να αυξάνεται, καθώς πρόσφατη διάταξη νόμου ορίζει ότι η προσωρινή σύνταξη για συνταξιούχους από Ταμεία μισθωτών αυξάνεται στο 80% του μέσου μισθού του τελευταίου έτους αντί 50% που είχε υπολογιστεί στις αρχικές τους αιτήσεις (μετά τις 13/5/2016). Η προσωρινή σύνταξη για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολουμένους και αγρότες αυξάνεται στο 70% του μέσου μηνιαίου εισοδήματος του τελευταίου 12μήνου. Για τους συνταξιούχους λόγω θανάτου που δεν έχουν πάρει οριστική σύνταξη, η προσωρινή αυξάνεται στο 70% της σύνταξης του θανόντος.

Πιθανότατα τον Νοέμβριο αναμένεται να καταβληθούν αυξήσεις έως 75% στις συντάξεις όσων συνεχίζουν να εργάζονται, με τα αναδρομικά να φθάνουν τους 9 μήνες. 

Η νέα φουρνιά 

Μέχρι τον Δεκέμβριο αναμένεται να καταβληθεί και η νέα φουρνιά αναδρομικών, που σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο ανέρχεται σε περίπου 460 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ποσά που προκύπτουν από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση η οποία έμεινε γνωστή ως «νόμος Βρούτση», που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο του 2020 αλλά για συγκεκριμένες διατάξεις ισχύει από τον Οκτώβριο του 2019, αλλά και αναδρομικά από πιο πρόσφατες νομοθετικές παρεμβάσεις του υπουργείου Εργασίας.

Αναλυτικά, αναδρομικά 14 μηνών έχουν σωρευθεί και αφορούν την εφαρμογή των νέων συντελεστών αναπλήρωσης στις κύριες συντάξεις για όσους παλαιούς και νέους συνταξιούχους έχουν αποχωρήσει με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης. Βεβαίως, πολλές χιλιάδες παλαιοί συνταξιούχοι που έχουν αποχωρήσει πριν από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, δηλαδή πριν από τον Μάιο του 2016, θα έχουν μόνο λογιστική επίπτωση στη σύνταξή τους, καθώς η δικαιούμενη αύξηση θα απορροφηθεί από την προσωπική διαφορά. Υπάρχουν βέβαια και περίπου 50.000 παλαιοί συνταξιούχοι (αποχώρηση πριν από τις 12 Μαΐου 2016) με μικρή θετική προσωπική διαφορά που θα πάρουν μικρή αύξηση, επιμερισμένη σε πέντε ετήσιες δόσεις έως το 2024. Περίπου 100.000 παλαιοί συνταξιούχοι που είδαν τις συντάξεις τους να αυξάνονται από 1/1/2019 καθώς είχαν αρνητική προσωπική διαφορά, θα λάβουν επίσης μικρές αυξήσεις της τάξης των 40-50 ευρώ σε πέντε ετήσιες δόσεις ώς το 2024. Και τέλος, περίπου 40.000 νέοι συνταξιούχοι (από 13 Μαΐου 2016 και μετά) χωρίς προσωπική διαφορά θα λάβουν τον Δεκέμβριο αύξηση κατά μέσον όρο της τάξης των 50 ευρώ, στην καταβαλλόμενη σύνταξη, και αναδρομικά κοντά στα 600 ευρώ.