Το σχέδιο της κυβέρνησης για την εστίαση: Ενίσχυση 10.000 ευρώ στις επιχειρήσεις-Ποιοι θα τη λάβουν

Στην οικονομική στήριξη των επιχειρήσεων του κλάδου της εστίασης, οι οποίες παραμένουν κλειστές εδώ και σχεδόν πέντε μήνες, στο πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας, προχωρά η κυβέρνηση. Αυτή τη στιγμή, βρίσκεται σε εξέλιξη στο Μέγαρο Μαξίμου σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και εκπροσώπους του κλάδου. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιχειρήσεις της εστίασης θα λάβουν ενίσχυση ύψους 10.000 ευρώ κατά μέσο όρο, εφόσον παρουσιάζουν μείωση τζίρου από 30% και πάνω σε σχέση με το 2019, ενώ υπολογίζεται ότι οι ωφελούμενοι θα αγγίξουν τους 34.000. Σε ό,τι αφορά στα εστιατόρια, καφέ και μπαρ που ξεκίνησαν τη λειτουργία τους εντός του 2020, θα ληφθεί υπόψη ο κύκλος εργασιών που κατέγραψαν σε έναν «κανονικό» μήνα.

Μετά τη σύσκεψη, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο MEGA εξήγησε ότι για τον κλάδο της εστίασης η μεγαλύτερη αγωνία είναι ότι δεν έχουν κεφάλαιο κίνησης. «Αποφασίσαμε να καλύψουμε την αγορά υλικών, πρώτων υλών, για την επανεκκίνηση. Καλύπτουμε για όσους είχαν πάνω από 30% πτώση τζίρου, το 7% του ετήσιου τζίρου του 2019, προκειμένου να αγοράσουν πρώτες ύλες», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τόνισε δεότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη κλαδική δράση που έχει γίνει μέσω ΕΣΠΑ, ενώ σημείωσε ότι όπως είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς «πρόκειται για ένα εργαλείο που θα βοηθήσει το σύνολο των επιχειρησεων της εστίασης να ανοίξουν».

Ο ίδιος σημείωσε ότι πρέπει να επανεκκινήσουν αρκετοί κλάδοι ακόμη και αρκετά πιο μετά θα ανοίξει η εστίαση. Δεν θέλησε ωστόσο να δώσει ημερομηνία αν είναι πριν το Πάσχα υπογραμμίζοντας ότι «δεν είναι θέμα των δύο επόμενων εβδομάδων».

Ερωτηθείς ο κ. Γεωργιάδης αν τα ποσά της ενίσχυσης που θα λάβουν θα πρέπει να επιστραφούν, τόνισε ότι είναι μη επιστρεπτέα, καθώς πρόκειται για επιδότηση. «Η μόνη περίπτωση να τα επιστρέψουν χρήματα είναι να παρουσιάσουν μικρότερα τιμολόγια από τα ποσά που έλαβαν», επισήμανε και συμπλήρωσε ότι η χρηματοδότηση του μέτρου θα γίνει από τους πόρους του ΕΣΠΑ. Όπως ανέφερε, μοναδική υποχρέωση των δικαιούχων είναι μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2021 να παρουσιάσουν τα τιμολόγια αγοράς από τα αναγκαία για τη λειτουργία του καταστήματος υλικά.  

Σημειώνεται ότι ο ίδιος μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1, προανήγγειλε το άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης ακόμα κι εντός του Απριλίου, αν το επιτρέψον τα επιδημιολογικά δεδομένα. «Είμαστε κοντά στο να προτείνουμε το άνοιγμα της εστίασης, με χρήση των εξωτερικών χώρων», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Οι σχετικές ανακοινώσεις για την ενίσχυση των επιχειρήσεων της εστίασης θα γίνουν από τον υπουργό Ανάπτυξης, αργότερα μες στη μέρα. 

Πηγή: skai.gr