Το «παρκαρισμένο» φορτίο των 5 δισ. δολαρίων που κανείς δεν μπορεί να αγγίξει

Σε ένα βιομηχανικό πάρκο, κοντά στις ακτές της Νότιας Σινικής Θάλασσας, βρίσκεται ένα γιγαντιαίο απόθεμα μετάλλων, αξίας τουλάχιστον 5 δισ. δολαρίων. 

Ένα απόθεμα, το οποίο η παγκόσμια οικονομία έχει πιο πολύ ανάγκη από ποτέ. Αλλά, δυστυχώς, κανείς δεν μπορεί να το αγγίξει (ή δεν θέλει να το αγγίζει). 

Με την αγορά να έχει «στεγνώσει» και να αναζητάει αγωνιωδώς πρώτες ύλες, το εν λόγω απόθεμα αλουμινίου θεωρείται κάτι παραπάνω από «χρυσάφι» ή «ανάσα ζωής». 

Όμως, οι τελωνειακές αρχές του Βιετνάμ έχουν απαγορεύσει την πρόσβαση σε αυτό, παρά τη σπουδαιότητά του για την ομαλοποίηση του ισοζυγίου προσφοράς – ζήτησης.  

Ας μην ξεχνάμε ότι η τάχιστη ανάκαμψη από την πανδημική κρίση έχει προκαλέσει μεγάλες αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία, η οποία δεν προλαβαίνει να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση, με αποτέλεσμα να έχει προκύψει ένα μπαράζ ελλείψεων σε πρώτες ύλες και βασικά αγαθά. 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το «παρκαρισμένο» απόθεμα αλουμινίου ισούται με 1,8 εκατ. τόνους, όσο είναι δηλαδή και η ετήσια κατανάλωση της Ινδίας, της δεύτερης μεγαλύτερης αγοράς του κόσμου σε επίπεδο μετάλλων. 

«Βιώνουμε το μεγαλύτερο έλλειμμα στην παγκόσμια αγορά των τελευταίων τουλάχιστον 20 ετών. Και αυτό το απόθεμα όχι μόνο μπορεί να το καλύψει, αλλά θα μας μείνει και λίγο στο τέλος» σχολιάζει ο Duncan Hobbs, αναλυτής της λονδρέζικης Concord Resources.  

Το τεράστιο φορτίο κατασχέθηκε από τις τοπικές αρχές, στο πλαίσιο μιας αμερικανικής έρευνας αντι-ντάμπινγκ, η οποία εστίαζε σε έναν Κινέζο δισεκατομμυριούχο. Πρόκειται για αλουμίνιο, το οποίο παράχθηκε στην Κίνα από την εταιρεία Global Vietnam Aluminium (GVA) και επρόκειτο να μεταφερθεί στις ΗΠΑ. 

Μέχρι στιγμής, η έρευνα δεν έχει ολοκληρωθεί και είναι άγνωστο το πότε ακριβώς θα γίνει αυτό. Έτσι, μοιραία, το αλουμίνιο παραμένει επ’ αόριστο δεσμευμένο σε μια τοποθεσία περίπου 50 χιλιόμετρα από τη μεγαλύτερη πόλη του Βιετνάμ, το Χο Τσι Μιν. 

Σαν να μην έφθαναν τα παραπάνω, ένα μεγάλο τμήμα της περιοχής τελεί υπό καθεστώς lockdown, λόγω της υγειονομικής κρίσης, κάτι το οποίο περιπλέκει έτι περισσότερο την κατάσταση. 

Η τιμή του αλουμινίου στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων «τρέχει» ένα ράλι της τάξης του 50% τους τελευταίους μήνες. Οι αναλυτές θεωρούν ότι αυτό θα ανακοπεί, μόνο όταν και εφόσον το κατασχεμένο φορτίο επιστρέψει στην ελεύθερη αγορά.  

Κι αυτό, διότι είναι αρκετό όχι μόνο να καλύψει την αυξημένη ζήτηση, αλλά και να οδηγήσει σε αισθητή μείωση των τιμών (η και σε «κατάρρευση» των τιμών, για ορισμένους ειδικούς). 

Κάτι το οποίο αναμφίβολα δημιουργεί ερωτηματικά σχετικά με τους ακριβείς λόγους «παρκαρίσματος» αυτού του χρυσοφόρου αποθέματος αλουμινίου.

Πηγή: moneyreview