Το «deal» της Λευκωσίας στην Κυπριακή ΑΟΖ και οι τουρκικές απειλές για το τεμάχιο 7

Σε έσοδα που ξεπερνούν τα 9 δισ. ευρώ προσβλέπει η Κυπριακή Δημοκρατία από την εμπορική αξιοποίηση του κοιτάσματος «Αφροδίτη» στο οικόπεδο 12 της ΑΟΖ της, μετά την υπογραφή της συμφωνίας εκμετάλλευσης με την αμερικανική κοινοπραξία Noble Energy.

Ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, τόνισε ότι πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη για τη χώρα του και την Ευρώπη.

«Η Κύπρος λοιπόν, θα μετατραπεί σε παραγωγό και εναλλακτική πηγή εφοδιασμού φυσικού αερίου της ΕΕ», εξήγησε ο κ. Λακκοτρύπης.

Από την πλευρά του, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Noble Energy, Κιθ Έλιοτ, τόνισε ότι «είναι μια συναρπαστική στιγμή για την περιοχή, για την ανάπτυξη στον τομέα της ενέργειας και τις προοπτικές που ανοίγονται στο μέλλον».

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, η παραγωγή φυσικού αερίου αναμένεται να ξεκινήσει το 2025. Τα εκτιμώμενα έσοδα για την Κυπριακή Δημοκρατία, υπολογίζονται σε 9,3 δισ. ευρώ για περίοδο 18 ετών, δηλαδή σχεδόν 500 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Νέα πρόκληση: Η Άγκυρα ανακοίνωσε γεώτρηση του Γιαβούζ στο οικόπεδο 7

Τη στιγμή που στη Λευκωσία έπεφταν οι υπογραφές για το κοίτασμα «Αφροδίτη», η Άγκυρα ανακοίνωνε την έναρξη γεώτρησης του Γιαβούζ στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ.

Η νέα τουρκική πρόκληση, έρχεται ένα 24ωρο μετά την επίδειξη ισχύος Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου στην ανατολική Μεσόγειο, με τη διεξαγωγή της μεγάλης διακρατικής άσκησης «Μέδουσα 9».

Ενδιαφέρον για συμμετοχή στην επόμενη «Μέδουσα» έχουν εκφράσει οι ΗΠΑ αλλά και η Γαλλία, ενώ εξετάζεται η εκτέλεση σεναρίου σε νησιά ή ακόμη και σε βραχονησίδες.

Πηγή: skai.gr