Το Αυγουστιάτικο πρωτογενές πλεόνασμα και ο άγνωστος «Χ» του προϋπολογισμού

Τα έσοδα τον Αύγουστο κατέγραψαν αύξηση 1,4δισ€ ή 32,6% έναντι του στόχου. Συνολικά τους πρώτους 8 μήνες του έτους στα κρατικά ταμεία έχουν μπει 5,6δισ€ περισσότερα από όσα εκτιμούσαν στο Υπουργείο Οικονομικών.

Του Χρυσόστομου Τσούφη

Έτριβαν τα μάτια τους οι υπηρεσιακοί παράγοντες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους οι οποίοι διαπίστωσαν πρωί πρωί ότι έπρεπε να ενημερώσουν τον Θεόδωρο Σκυλακάκη ότι ...ξαφνικά ο κρατικός προϋπολογισμός εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα!! Για την ακρίβεια το πλεόνασμα είναι της τάξης των 10εκατ.€ όταν ο στόχος που είχε τεθεί ήταν για έλλειμμα 5,9δισ€.

Το αποτέλεσμα αυτό έχει την εξήγηση του στην ιλιγγιώδη πορεία των εσόδων και φυσικά γέμισε με χαμόγελα το οικονομικό επιτελείο το οποίο πάντως γνωρίζει και το λέει και φωναχτά ότι η εμφάνιση πρωτογενούς πλεονάσματος Αύγουστο μήνα υπό αυτές τις συνθήκες είναι μια καθαρά συγκυριακή εξέλιξη. Σε κάθε περίπτωση τα έσοδα τον Αύγουστο κατέγραψαν αύξηση 1,4δισ€ ή 32,6% έναντι του στόχου. Συνολικά τους πρώτους 8 μήνες του έτους στα κρατικά ταμεία έχουν μπει 5,6δισ€ περισσότερα από όσα εκτιμούσαν στο Υπουργείο Οικονομικών.

Η εικόνα αυτή οφείλεται :

  • Στην καλύτερη απόδοση των φόρων του προηγούμενου έτους που εισπράχθηκαν σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2022
  • Στην παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2022
  • Στην καλύτερη απόδοση στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους ( ποιες κατηγορίες πηγαίνουν καλύτερα και πόσο θα το ξέρουμε σε περίπου 2 εβδομάδες όταν και θα εκδοθούν τα τελικά στοιχεία για τον Αύγουστο)
  • Στην είσπραξη μέχρι το τέλος Αυγούστου 2022 των τεσσάρων από τις οκτώ δόσεις του ΕΝΦΙΑ, οι οποίες είχαν προβλεφθεί ότι θα εισπραχθούν από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους. Όσον αφορά τις προπληρωμές του φόρου εισοδήματος, αυτές δεν έχουν φανεί ακόμη ξεκάθαρα, αλλά στο Γενικό Λογιστήριο θεωρούν ότι είναι κι αυτές υψηλές.

"Η απόδοση αυτή είναι συμβατή με τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που καταγράφει η οικονομία το 2022, ενώ η προείσπραξη εσόδων επομένων μηνών προσθέτει ασφάλεια στην υλοποιούμενη δημοσιονομική πολιτική σε μια κατεξοχήν αβέβαιη περίοδο σε σχέση με τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις" ήταν το σχόλιο του κ. Σκυλακάκη. Η αβεβαιότητα στις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις είναι φυσικά η τιμή του φυσικού αερίου που παραμένει ο άγνωστος Χ και δυσκολεύει το σχεδιασμό των πολιτικών.

Ο προϋπολογισμός αναμένεται να λάβει και νέες ενισχύσεις αυτή τη φορά στο σκέλος των δαπανών. Οι πρώτοι υπολογισμοί δείχνουν ότι για το νέο σχήμα επιδοτήσεων των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος που θα ισχύσει από τον Οκτώβριο, θα χρειαστούν πολύ λιγότερα χρήματα από τα κρατικά ταμεία , περίπου 200-300εκατ€ σε σχέση με τα 800εκατ€ που χρειάστηκε να εισφέρει τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα οδεύουμε προς επιδότηση ανάλογα με την κατανάλωση – όσο μικρότερη κατανάλωση τόσο μεγαλύτερη επιδότηση - και μπόνους επιδότησης στα νοικοκυριά που επιτυγχάνουν εξοικονόμηση 15% σε σχέση με πέρυσι.

Σχήμα επιδοτήσεων θα υπάρξει και για τους καταναλωτές φυσικού αερίου αν και εδώ τα πράγματα είναι πολύπλοκα. Για παράδειγμα είναι δύσκολο να δοθεί μπόνους εξοικονόμησης καθώς υπάρχουν διαφορετικού είδους καταναλώσεις, με κάποια νοικοκυριά να έχουν αυτονομημένους καυστήρες στα μπαλκόνια τους, ενώ άλλες πολυκατοικίες έχουν αντικαταστήσει την κεντρική θέρμανση με φυσικό αέριο και έτσι δεν μπορεί να υπολογιστεί αν κάποιο κάνει οικονομία ή όχι.

Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν την βδομάδα που έρχεται από το υπουργείο ενέργειας

Πηγή: skai.gr