Θρίλερ τηλεδιασκέψεων - "Κόκκινος" συναγερμός για το ντόμινο της κρίσης

Πυρετός διαβουλεύσεων μέσα στο σαββατοκύριακο με αφορμή την κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ και τις αναταράξεις στις διεθνείς αγορές.

Το απόγευμα της Κυριακής η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα έχει έκτακτη τηλεδιάσκεψη, όπου θα τεθούν επί τάπητος οι τελευταίες οικονομικές εξελίξεις, το χρέος της Ευρωζώνης καθώς και η πιθανότητα αγοράς των κρατικών ομολόγων της Ιταλίας.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της Ευρωτράπεζας, ο Ζαν Κλωντ Τρισέ επιθυμεί τη λήψη οριστικής απόφασης για ενδεχόμενη αγορά ιταλικών κρατικών ομολόγων την Κυριακή, έτσι ώστε αν η απόφαση είναι θετική, η διαδικασία να αρχίσει με το άνοιγμα των αγορών τη Δευτέρα.

Τηλεφωνική συνδιάσκεψη είχαν τα ξημερώματα οι υπουργοί Οικονομικών των G20, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Νότιας Κορέας.

Όπως είπε, «η εμπιστοσύνη της χώρας του στα αμερικανικά ομόλογα δεν έχει αλλάξει», ενώ αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για την τηλεφωνική συνδιάσκεψη.

Εν τω μεταξύ σιγή ιχθύος τηρούν τα μέλη των G7 αναφορικά με την τηλεδιάσκεψη τους, η οποία επρόκειτο να γίνει τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Τόσο η γαλλική προεδρία της G7, όσο και οι άλλες χώρες-μέλη της ομάδας, παρά τις επίμονες ερωτήσεις που δέχθηκαν δεν αποκάλυψαν λεπτομέρειες.

«Εξ όσων γνωρίζω η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έλαβε μέρος σε αυτή την τηλεφωνική συνδιάσκεψη», είπε εκπρόσωπος της Κομισιόν.

«Τα πραγματικά οικονομικά στοιχεία της Ευρώπης δε δικαιολογούν πανικό ούτε και την άνοδο των σπρεντ» δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο επικεφαλής του γραφείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, Πάνος Καρβούνης και σημείωσε ότι η Ευρώπη έχει όλα τα όπλα για να αντιμετωπίσει την επίθεση των αγορών.
Πηγή: skai.gr