Θρίλερ με την προσφορά της UBS για την Credit Suisse: Αρνούνται οι μέτοχοι - Κρατικοποίηση για να τους παρακάμψει ετοιμάζει η κυβέρνηση

Η τράπεζα, η κεφαλαιοποίηση της οποίας έκλεισε την Παρασκευή στα 7,4 δισ.φράγκα (8 δισ.δολάρια), εκτιμά ότι η προσφορά είναι υπερβολικά χαμηλή και ότι θα πλήξει τους μετόχους και τους εργαζομένους

Η UBS προσφέρεται να αγοράσει τη Credit Suisse στην τιμή του 1 δισ.δολαρίων στο πλαίσιο συμφωνίας αποκλειστικά σε μετοχές, σύμφωνα με τους Financial Times. 

Oι ελβετικές αρχές σχεδιάζουν να αλλάξουν τη νομοθεσία της χώρας προκειμένου να παρακάμψουν την ψήφο των μετοχών για τη συναλλαγή καθώς βιάζονται να ολοκληρώσουν τη συμφωνία πριν από τη Δευτέρα, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, επικαλούμενη πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Οι ελβετικές αρχές εξετάζουν την πλήρη η μερική κρατικοποίηση της Credit Suisse κρίνοντάς την ως την μοναδική βιώσιμη επιλογή εκτός της εξαγοράς της από τον Όμιλο UBS, αναφέρει σήμερα το Bloomberg.

Η Ελβετία εξετάζει είτε την πλήρη εξαγορά της τράπεζας ή τη σημαντική συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο σε περίπτωση που η UBS δεν μπορέσει να ολοκληρώσει την εξαγορά της Credit Suisse, προσθέτει το ρεπορτάζ.

Mε βάση την ελβετική νομοθεσία, η UBS θα έπρεπε να δώσει στους μετόχους περιθώριο έξι εβδομάδων για να διαβουλευτούν πάνω σε οποιαδήποτε συμφωνία. Τρεις πηγές ανέφεραν στους FT ότι η UBS υπονόησε ότι θα χρησιμοποιηθούν έκτακτα μέτρα ώστε να παρακάμψει την παραπάνω υποχρέωση. 

Ωστόσο, η Credit Suisse προσπαθεί να αποσύρει την προσφορά με την υποστήριξη του μεγαλύτερου μετόχου της. Η τράπεζα, η κεφαλαιοποίηση της οποίας έκλεισε την Παρασκευή στα 7,4 δισ.φράγκα (8 δισ.δολάρια), εκτιμά ότι η προσφορά είναι υπερβολικά χαμηλή και ότι θα πλήξει τους μετόχους και τους εργαζομένους, σύμφωνα πάντα με πηγές. 

Η προσφορά έγινε το πρωί της Κυριακής στην τιμή των 0,25 φράγκων η μετοχή για κάθε μετοχή έναντι 1,86 φράγκων που ήταν το κλείσιμο της Παρασκευής. . Η UBS επιμένει επίσης να υπάρξει πρόβλεψη ακύρωσης της συμφωνίας αν υπάρξει μια σημαντική αρνητική μεταβολή με άνοδο των spreads των CDS της κατά 100 μονάδες βάσης ή περισσότερο. 

Μία συμφωνία ενορχηστρωμένη από την κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει τις έντονες αναταράξεις που έχει προκαλέσει η Credit Suisse στις αγορές. Η πιστωτική γραμμή που προσέφερε η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας δεν στάθηκε αρκετή για να σταματήσει τους κλυδωνισμούς, καθώς η ανάκαμψη των μετοχών αποδείχθηκε προσωρινή μόνο. 

Οι διαπραγματεύσεις είναι ωστόσο σε εξέλιξη και δεν είναι βέβαιο ότι οι όροι της συμφωνίας θα παραμείνουν οι ίδιοι ή ότι θα κλείσει η συμφωνία. 

Κάποιες από τις πηγές των FT δήλωσαν ότι οι τρέχοντες όροι δεν είναι δίκαιοι για την Credit Suisse και τους μετόχους της, ενώ άλλοι επέκριναν τα σχέδια για την ακύρωση των κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης με την παρεμπόδιση της ψηφοφορίας των μετόχων της UBS.
Οι επαφές μεταξύ των δύο τραπεζών είναι περιορισμένες και η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας και η Finma έχουν επηρεάσει σημαντικά τους όρους της συμφωνίας, ανέφεραν οι πηγές. 

Aν και η συμφωνία αυτή αποτιμά το μετοχικό κεφάλαιο της Credit Suisse στα 1 δισ. δολάρια, το νούμερο δεν αντανακλά τις επιπρόσθετες διευκολύνσεις που μπορεί να προσφέρουν οι ελβετικές αρχές για τη διάσωση της τράπεζας. 

Το Σάββατο το βράδυ το υπουργικό συμβούλιο της ελβετικής κυβέρνησης συγκλίθηκε στη Βέρνη για μια σειρά από παρουσιάσεις από κυβερνητικά στελέχη, την κεντρική τράπεζα, τη Finma και τραπεζικά στελέχη. Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει έκτακτα μέτρα για να επιταχύνει την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS, σύμφωνα με τις πηγές.  

Πηγή: moneyreview.gr