Κλείσιμο

The winter is coming: Πώς ετοιμάζονται οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για την «ενεργειακή χιονοθύελλα»

Γερμανία και Γαλλία δεν αποκλείουν διακοπές ρεύματος - Πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού και του φυσικού αερίου - Πλάνο εξοικονόμησης η Ισπανία - Για ελλείψεις ετοιμάζονται στην Πορτογαλία

Ο χειμώνας έρχεται... και αναμένεται να κρίνει την επόμενη μέρα του κόσμου. Αναλυτές από την Ευρώπη, αλλά και τις ΗΠΑ, χαρακτηρίζουν κομβικής σημασίας το επόμενο διάστημα, καθώς η Γηραιά Ήπειρος θα δοκιμάσει τις αντοχές της σε όλα τα επίπεδα. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι κυρώσεις και το κλείσμο της στρόφιγγας του φυσικού αερίου από τη Ρωσία, η ενεργειακή κρίση-επάρκεια και η ακρίβεια, ο πληθωρισμός και η πίεση στην καθημερινότητα των Ευρωπαίων, θα δοκιμάσει τις αντοχές, την τσέπη και την ενότητα της ΕΕ, με τον Βλαντίμιρ Πούτιν να περιμένει στη... γωνία, έτοιμος να εκμεταλλευτεί κάθε διάσπαση, ή τριγμό.

Το ζητούμενο για τους Ευρωπαίους είναι το πώς θα καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες, δίχως να καταρρεύσουν οι οικονομίες και οι κοινωνίες τους. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η Γερμανία πίεζε τη Δευτέρα να εξασφαλίσει συμβόλαια υγροποιημένου φυσικού αερίου με παραγωγούς του Κόλπου. Άλλα ευρωπαϊκά κράτη ανακοίνωσαν μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας. Την ίδια στιγμή, οι ρωσικές ροές παραμένουν σε πολύ μειωμένα επίπεδα.

Το Βερολίνο είπε ότι στόχευε να υπογράψει συμβόλαια LNG στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για την προμήθεια τερματικών σταθμών που κατασκευάζει, τώρα που ο ζωτικής σημασίας αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 1 από τη Ρωσία έχει κλείσει, ενώ Ισπανία, Γαλλία άλλοι ανακοίνωσαν σχέδια έκτακτης ανάγκης για να προσπαθήσουν να αποφύγουν τις διακοπές ρεύματος.

Η απότομη πτώση των προμηθειών από τη Ρωσία, η οποία προηγουμένως προμήθευε περίπου το 40% των αναγκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε φυσικό αέριο, έχει αφήσει τις κυβερνήσεις να προσπαθούν να βρουν εναλλακτικούς ενεργειακούς πόρους και έχει προκαλέσει φόβους για πιθανές διακοπές ρεύματος και ύφεση. ακόμη.

Η Γερμανία θα μπορεί επίσης να υπολογίζει στο φυσικό αέριο που θα ρέει από τη Γαλλία από τις 10 Οκτωβρίου περίπου, δήλωσε ο επικεφαλής της γαλλικής ρυθμιστικής αρχής ενέργειας CRE, μετά από ανακοίνωση του Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν ότι οι δύο θα βοηθούν ο ένας τον άλλον στον ενεργειακό εφοδιασμό.

Σχέδιο για τοπικές διακοπές ρεύματος στη Γαλλία

Στη Γαλλία, ο επικεφαλής του CRE, Emmanuelle Wargon είπε ότι εάν το σχέδιο του ενεργειακού ομίλου EDF για την επισκευή πυρηνικών αντιδραστήρων που έχουν πληγεί από τη διάβρωση υποστεί καθυστερήσεις στη συντήρησή του, τότε είναι πιθανόν στα «έκτακτα μέτρα» για τον χειμώνα, να συμπεριληφθούν και οι τοπικές διακοπές ρεύματος. «Αλλά δεν θα υπάρξουν περικοπές φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά. Ποτέ», είπε στον τηλεοπτικό σταθμό franceinfo.

Το πλάνο εξοικονόμησης της Ισπανίας

Στα Πυρηναία, ο Ισπανός υπουργός Βιομηχανίας Reyes Maroto είπε ότι η υποχρέωση των ενεργοβόρων εταιρειών να κλείνουν κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της κατανάλωσης αποτελεί μια επιλογή αυτό το χειμώνα, εάν απαιτηθεί κάτι τέτοιο.

Οι εταιρείες θα αποζημιωθούν οικονομικά, είπε σε συνέντευξή του στο ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων Europa Press, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει ανάγκη να επιβληθούν τέτοια μέτρα τώρα.

Φινλανδία: Προετοιμάζονται για διακοπές ρεύματος

Και οι Φινλανδοί προειδοποιήθηκαν από τον εθνικό φορέα εκμετάλλευσης δικτύου Fingrid ότι θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για διακοπές ρεύματος.
Αντικατοπτρίζοντας τις αναταραχές που προκλήθηκαν σε ολόκληρη την ήπειρο, η φινλανδική εταιρεία λιανικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας Karhu Voima Oy δήλωσε ότι κήρυξε πτώχευση λόγω της απότομης αύξησης των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας.

Πορτογαλία: Πρόβλημα από τη μία ημέρα στην άλλη

Στην Πορτογαλία, η κυβέρνηση ήταν ωμή σχετικά με τις ανησυχίες της. «Από τη μια μέρα στην άλλη, μπορεί να έχουμε πρόβλημα, όπως να μην μας παρέχεται ο όγκος αερίου που έχει προγραμματιστεί», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ντουάρτε Κορντέιρο, προσθέτοντας ότι η Πορτογαλία εργάζεται για να διαφοροποιήσει τις προμήθειες της για να ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια. «Η Πορτογαλία προετοιμάζεται, όπως όλη η Ευρώπη, για έναν δύσκολο χειμώνα», είπε, προτρέποντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προχωρήσει με σχέδια για μια κοινή πλατφόρμα αγοράς φυσικού αερίου από την ΕΕ και τον καθορισμό των τιμών εισαγωγής.

Ολλανδία: Πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού και του φυσικού αερίου

Ηκυβέρνηση της Ολλανδίας πρόκειται να επιβάλει πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου, για τα συμβόλαια από την Πρωτοχρονιά του 2023, προκειμένου να θωρακίσει τους καταναλωτές απέναντι στην άνοδο των τιμών στην ενέργεια, μετέδωσε σήμερα η ολλανδική ραδιοτηλεόραση NOS.

Οι τιμές στην ενέργεια θα περιοριστούν στα επίπεδα του Ιανουαρίου 2022 για τη μέση ποσότητα φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος που καταναλώνουν τα νοικοκυριά, μετέδωσε η NOS επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές.

Η ολλανδική κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει αύριο Τρίτη το σχέδιό της.

Επιπλέον του πλαφόν στις τιμές, οι εταιρίες ενέργειας θα δεσμευτούν ότι τους επόμενους έξι μήνες δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε καμία διακοπή παροχής και ότι θα προσφέρουν ξανά μακροπρόθεσμες συμβάσεις προκαθορισμένου κόστους.

Τα μέτρα θα προστεθούν στα σχέδια δαπάνης 16 δισεκ. ευρώ την επόμενη χρονιά, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των καταναλωτών που καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να πληρώσουν για ενέργεια και τρόφιμα. Τα κυβερνητικά σχέδια πρόκειται να παρουσιαστούν την Τρίτη μαζί με τον προϋπολογισμό του 2023.

Οι δαπάνες, που περιλαμβάνουν αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 10% και υψηλότερες επιδοτήσεις (με εισοδηματικά κριτήρια) για υγειονομική περίθαλψη και ενοίκια, θα καλυφθούν κυρίως από αυξήσεις φόρων που στοχεύουν επιχειρήσεις και εύπορους Ολλανδούς.

Πηγή: skai.gr