Ταμείο Ανάκαμψης: Το ελληνικό σχέδιο για τα 32 δισ. ευρώ- Δάνεια 12,7 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις με μηδενικό επιτόκιο

To προσχέδιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που προβλέπει επιχορηγήσεις 19,4 δισ. ευρώ και δάνεια ύψους 12,7 δισ. ευρώ παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, τρία είναι τα σημαντικά σημεία του Σχεδίου:

  • Όλα τα έργα και οι επενδύσεις- μεταρρυθμίσεις πρέπει να ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2026
  • Αξιοποιεί σε μέγιστο βαθμό και ιδιωτικούς πόρους για στρατηγικές επενδύσεις
  • Συνδυάζει επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις.

Το προσχέδιο του Σχεδίου υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 18 Νοεμβρίου, ενώ η υποβολή του τελικού σχεδίου θα γίνει τον Φεβρουάριο- Μάρτιο 2021 και η τελική έγκριση αναμένεται να δοθεί στο τέλος της άνοιξης. To Eθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας συνδυάζει επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις. Μεταξύ άλλων, τα 12,7 δισ. ευρώ θα δοθούν ως δάνεια στις επιχειρήσεις με μηδενικό επιτόκιο.

Επιπλέον, σκοπεύει να αξιοποιήσει το σύνολο των σχεδόν 13 δισ. ευρώ προκειμένου να προωθήσει και να χρηματοδοτήσει σημαντικές επιπρόσθετες μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις και έτσι να περιορίσει: (α) το πολύ μεγάλο παραγωγικό κενό (output gap) της οικονομίας που το 2020 προβλέπεται να φτάσει στο 12,3%, (β) το εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο επενδύσεων που χαρακτηρίζει την ελληνική οικονομία κατά την τελευταία δεκαετία: Το 2019 οι επενδύσεις έφτασαν το 10.1% του ΑΕΠ σε σύγκριση με το 22,2% του μέσου όρου της ευρωζώνης, (γ) το σημαντικά υψηλότερο κόστος δανεισμού των ελληνικών επιχειρήσεων σε σχέση με τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Περίπου τα 2/3 του συνολικού επενδυτικού κενού αφορούν στις επιχειρηματικές επενδύσεις, γεγονός που καταδεικνύει την ύπαρξη σημαντικών επενδυτικών ευκαιριών.

Οι πρώτες εκταμιεύσεις από την ΕΕ αναμένονται στο διάστημα μεταξύ Ιουνίου και Ιουλίου 2021, αλλά, όπως είπε ο κ. Σκυλακάκης, τα πρώτα έργα ίσως αρχίσουν και τον Δεκέμβριο με χρηματοδότηση από το ΠΔΕ. Ανέφερε επίσης, ότι τα δάνεια θα επιβαρύνουν μεσοπρόθεσμα το δημόσιο χρέος, αλλά δεν θα αποπληρωθούν με αύξηση της φορολογίας, αλλά με τα ποσά που θα εισπράττονται από τους ιδιώτες που θα υλοποιούν τα έργα.

ΥΠΟΙΚ: Οι τέσσερις μεγάλοι πυλώνες του Σχεδίου

  • Πράσινη Μετάβαση, με 6,2 δισ. ευρώ (ποσοστό 38% του συνόλου των επιδοτήσεων). Μεταξύ αυτών, είναι η διασύνδεση Κρήτης και Κυκλάδων με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της ηπειρωτικής χώρας, η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των ΑΠΕ, η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, η μεταρρύθμιση του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού, η ηλεκτροκίνηση (και στις δημόσιες μεταφορές), η βιοποικιλότητα, το φυσικό περιβάλλον και η προστασία από φυσικές καταστροφές.
  • Ψηφιακή Μετάβαση, με 2,1 δισ. ευρώ (13% του συνόλου). Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η προεγκατάσταση οπτικών ινών σε κτίρια, η υποδομή για τη μετάβαση στην τεχνολογία 5G, ο ψηφιακός μετασχηματισμός κράτους και επιχειρήσεων και τα φορολογικά κίνητρα.
  • Απασχόληση, Δεξιότητες, Κοινωνική Συνοχή, με 4,1 δισ. ευρώ (25% του συνόλου). Μεταξύ άλλων, προβλέπονται οι ενεργές και παθητικές πολιτικές για την αγορά εργασίας (με την επιδότηση της εργασίας περισσότερο από την ανεργία), ο εκσυγχρονισμός του εργατικού δικαίου (δεξιότητες, κίνητρα για ενεργή εργασία, όχι παγίδευση στην εξάρτηση από το πλαίσιο εργασίας κ.λπ.), ο εκσυγχρονισμός της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, ο ατομικός φάκελος υγείας και ο ψηφιακός μετασχηματισμός των υπηρεσιών υγείας, η καταπολέμηση των διακρίσεων και ο εξορθολογισμός- ενίσχυση των κοινωνικών επιδομάτων.
  • Ιδιωτικές Επενδύσεις και Μετασχηματισμός της Οικονομίας, με 4 δισ. ευρώ (24% του συνόλου των επιδοτήσεων). Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η πλήρης κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας, ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης, η καταπολέμηση του ξεπλύματος του μαύρου χρήματος και της διαφθοράς, η επιτάχυνση στην απονομή της δικαιοσύνης, η δημιουργία Γραφείου Πιστώσεων και Παρατηρητηρίου Πιστωτικής Επέκτασης (για να αποφευχθεί η αύξηση των κόκκινων δανείων), η προώθηση της έρευνας και καινοτομίας και η σύνδεση της έρευνας των πανεπιστημίων με την παραγωγή.

Όπως επισημαίνεται, το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό σύνολο μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων που θα αυξήσουν τη δυνητική ανάπτυξη και, κατά συνέπεια, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την οικονομική και κοινωνική ανθεκτικότητα.

Πατέλης: Η Ελλάδα θα γίνει ακόμα πιο ελκυστική σε ξένες επενδύσεις

«Έργα και μεταρρυθμίσεις, που θα κάνουν την Ελλάδα ακόμα πιο ελκυστική σε ξένες επενδύσεις, περιλαμβάνει το Ταμείο Ανάκαμψης» σημείωσε ο επικεφαλής των οικονομικών συμβούλων του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, απαντώντας σε ερώτηση για τις ξένες επενδύσεις κατά την παρουσίαση των προβλέψεων και δράσεων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Τόνισε μεταξύ άλλων πως το τεράστιο επενδυτικό κενό, που, όπως ξέρουμε, έχει η χώρα μας, θα καλυφθεί μέσω της προσέλκυσης κεφαλαίων όχι μόνον από την εσωτερική αποταμίευση, αλλά και από το εξωτερικό.

«Το πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης διοχετεύει 32 δισ. πόρους και θα βοηθήσει κομβικά σε αυτή τη προσπάθεια. Η πλειοψηφία των πόρων θα διοχετευτεί στην εσωτερική αγορά δίνοντας εργασία σε εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας. Πολλοί ξένοι επενδυτές μας κάνουν ερωτήσεις για το εθνικό μας σχέδιο και προσβλέπουν στα πολλαπλασιαστικά του οφέλη», ανέφερε χαρακτηριστικά.