Ταμείο ανάκαμψης: Εν αναμονή νέων προτάσεων στη Σύνοδο- Ποιο το επίκεντρο των διαφωνιών

«Νέες προτάσεις» για το σχέδιο ανάκαμψης αναμένονται σήμερα Σάββατο, δεύτερη ημέρα της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να πειστούν οι λεγόμενες "οικονόμες" χώρες, με επικεφαλής την Αυστρία και την Ολλανδία, και οι συζητήσεις να προχωρήσουν προς μια συμφωνία ανάμεσα στους 27, σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή

[Οι προτάσεις αυτές] θα τεθούν «υπό διάφορα σχήματα» στις χώρες και στη συνέχεια στην ολομέλεια της συνόδου, που αναμένεται να ξεκινήσει στις 11:00 τοπική ώρα (12:00 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με την πηγή αυτή.

Το ύψος του σχεδίου, ο καταμερισμός του ανάμεσα σε επιχορηγήσεις και δάνεια και οι όροι για τη λήψη των χρημάτων βρίσκονται στο επίκεντρο των διαφωνιών.

Υπενθυμίζεται πως ιδιαίτερα "σκληρός" χαρακτηρίστηκε ο πρώτος γύρος των διαπραγματεύσεων που έλαβαν χώρα χθες στις Βρυξέλλες με την ελληνική πλευρά εμμένει στις θέσεις με τις οποίες προσήλθε, όπως ανέφερε αρμόδια πηγή.

Ο κ. Μητσοτάκης ζητεί να είναι ακέραιο το πρόγραμμα καθώς και να παραμείνει η αναλογία επιχορηγήσεων-δανείων. Επιπροσθέτως, η ελληνική πλευρά τάσσεται κατά του να επιμερισμού 70-30 , όπως η πλειονότητα των χωρών, υπογραμμίζοντας ότι είναι επιθυμητή η προβλεψιμότητα και όχι η αβεβαιότητα. Παράλληλα, σύμφωνα με πηγές, η Αθήνα είναι υπέρ μεγαλύτερης διάρκειας του προγράμματος, ενώ τονίζει ότι υπάρχει ήδη έτοιμο σχέδιο.

Αναφορικά με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, η ελληνική πλευρά ζητεί να δοθεί έμφαση στο Ταμείο Ασφάλειας Συνόρων.

Κατά τη διάρκεια του δίωρου διαλείμματος χθες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συνομίλησε με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε αλλά και με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν, όπως ενημέρωσε μέσω twitter ο εκπρόσωπος του κ. Μισέλ.

Σήμερα Σάββατο, οι ηγέτες θα συνεχίσουν τις συζητήσεις με την Ολλανδία να διατηρεί τη σκληρή της στάση. Η Γαλλία ωστόσο επιδιώκει να ασκήσει πίεση λέγοντας ότι είναι κατά του να συνεχιστούν τα rebates.

Ορισμένες πηγές εκτιμούν ότι παρότι δύσκολο, δεν είναι απίθανη μια συμφωνία μέχρι την Κυριακή.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε ξεκάθαρες επιλογές για αυστηρές κυρώσεις έναντι της Τουρκίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ