Πλέγμα προστασίας για τα εισοδήματα των συνταξιούχων - Τα 2+1 μέτρα έως το Πάσχα

Εκατό ευρώ για κάθε μήνα καθυστέρησης της επικουρικής σύνταξης ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης - Ποιες είναι οι προϋποθέσεις

Του Χρυσόστομου Τσούφη

Με 2+1 μέτρα έως το Πάσχα, το υπουργείο εργασίας στήνει άμυνες ενισχυσης των εισοδημάτων των συνταξιούχων απέναντι στις αλλεπάλληλες επιθέσεις του πληθωρισμού.

Όπως αποκάλυψε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο υπουργός Εργασίας, το πρώτο μέτρο έχει να κάνει με τη λεγόμενη προκαταβολή για εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου. Όπως εξήγησε ο Κωστής Χατζηδάκης υπάρχουν ασφαλισμένοι που περιμένουν 2, 3 ή και περισσότερα έτη για την έκδοση της επικουρικής τους σύνταξης. Σε αυτούς θα δοθούν 100€ για κάθε μήνα αναμονής. Αν κάποιος δηλαδή βρίσκεται στην αναμονή 3 χρόνια, θα λάβει 3.600€.

Προυποθέσεις:

-Η αίτηση έκδοσης επικουρικής να έχει υποβληθεί πριν την 1η Ιουλίου 2022.

-Να έχει εκδοθεί η κύρια σύνταξη

-Ο ασφαλισμένος να έχει συμπλώσει τουλάχιστον 15 χρόνια επικουρικής ασφάλισης ειδικά για τις περιπτώσεις των επικουρικών συντάξεων γήρατος.

Τα χρήματα θα καταβληθούν ΕΦΑΠΑΞ έως τις 15 Μαρτίου χωρίς να απαιτείται καμιά απολύτως ενέργεια από τον ασφαλισμένο. Το υπουργείο εργασίας υπολογίζει ότι το μέτρο αφορά περίπου 40.000 συνταξιούχους για τους οποίους οι επικουρικές συντάξεις δεν θα έχουν εκδοθεί έως το τέλος Φεβρουαρίου αλλά έως το τέλος Ιουνίου. Αυτή τη στιγμή το στοκ των επικουρικών αριθμεί περί τις 80.000 και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα οι μισές θα έχουν εκδοθεί το πρώτο 2μηνο του έτους.

Το κονδύλι για το μέτρο σύμφωνα με κάποιους πρόχειρους πρώτους υπολογισμούς ανέρχεται σε περίπου 80εκατ€. Όπως εξηγούσε αξιωματούχος του υπουργείου εργασίας στο skai.gr η προκαταβολή για τις εκκρεμείς επικουρικές έχει και τις ευλογίες του υπουργείου οικονομικών γιατί όχι μόνο δεν επιφέρει δημοσιονομικό βάρος (τα χρήματα είναι προϋπολογισμένα αφού τα οφείλει το κράτος) αλλά και βελτιώνει την εικόνα της χώρας στις Βρυξέλλες σε ένα χρόνιο θέμα "αγκάθι" - αυτό των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου - ανάμεσα στις 2 πλευρές.

Η σχετική τροπολογία θα κατατεθεί το αργότερο αύριο στη Βουλή με στόχο να ψηφιστεί έως την Παρασκευή.

Η ίδια τροπολογία θα προβλέπει και βελτιώσεις στην λειτουργία του μηχανισμού έκδοσης των επικουρικών συντάξεων με την ήδη ψηφισμένη διαδικασία fast track.Θα προβλέπεται ακόμη ότι οι επικουρικές συντάξεις θα εκδίδονται από τον τελευταίο πρώην φορέα στον οποίο υπαγόταν ο συνταξιούχος, όταν πρόκειται για συνταξιούχους που έχουν 15 έτη επικουρικής ασφάλισης (4.500 ημέρες) εφόσον έχουν ηλικία 67 ετών ή το σύνολο ή μέρος της επικουρικής τους ασφάλισης έχει διανυθεί στο πρώην ΕΤΕΑΜ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών) ή σε φορείς επικουρικής ασφάλισης που είχαν ενταχθεί σε αυτό, γεγονός που απλουστεύει και επιταχύνει τις διαδικασίες έκδοσης.

Το τρίτο μέτρο αφορά την πρόνοια που θα αναληφθεί για τους συνταξιούχους εκείνους που ούτε αυξήσεις έλαβαν αλλά και ούτε επωφελήθηκαν από τα υπόλοιπα μέτρα ενίσχυσης των εισοδημάτων των συνταξιούχων , δηλαδή την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, τον επανυπολογισμό του ν. Βρούτση και την Χριστουγενιάτικη επιταγή ακρίβειας των 250€. Σε αυτούς θα δοθεί ένα έκτακτο εφάπαξ επίδομα το οποίο έχει συμφωνηθεί ήδη με το υπουργείο οικονομικών και το ύψος του θα εξαρτηθεί από το ύψος του δημοσιονομικού χώρου που θα έχει χτίσει η κυβέρνηση και θα γνωρίζουμε στο τέλος του μήνα.

Αν ο δημοσιονομικός χώρος το επιτρέψει , η περίμετρος των ωφελουμένων θα διευρυνθεί με πρώτους υποψήφιους αυτούς που είχαν πολύ μικρό όφελος από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης ( της τάξης των 50,60€ ετησίως ) κι αυτούς που έσβησαν μεν την προσωπική τους διαφορά αλλά η τελική αύξηση που έλαβαν ήταν ελάχιστη σε σχέση με το 7,75%.

Το συγκεκριμένο μέτρο δεν αποκλείει την χορήγηση ενός ακόμη έκτακτου Πασχαλινού επιδόματος το οποίο όμως θα δοθεί με καθαρά εισοδηματικά κριτήρία στους χαμηλοσυνταξιούχους και τους πιο ευάλωτους.

Πηγή: skai.gr