Ξεκινά η έκδοση συντάξεων fast track και «συντάξεων εμπιστοσύνης»

Του Χρυσόστομου Τσούφη


Το βαρύ πυροβολικό του παρατάσσει το υπουργείο Εργασίας στον πόλεμο για τον μηδενισμό των εκκρεμών κύριων συντάξεων. Ο διοικητής του ΕΦΚΑ εξέδωσε την σχετική εγκύκλιο, που βάζει το σύστημα απονομής σε μια νέα εποχή, με την έναρξη της έκδοσης των λεγόμενων συντάξεων εμπιστοσύνης, αλλά και των συντάξεων fasttrack.
 
Οι συντάξεις εμπιστοσύνης αφορούν τις συνταξιοδοτικές αιτήσεις που έχουν υποβληθεί έως τις 31/3/2022. Δεν απαιτούνται επιπλέον παραστατικά, και δεν θα γίνεται κάποιος έλεγχος πριν την έκδοση της σύνταξης αφού οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ θα την απονέμουν βάση του ηλεκτρονικού ιστορικού του ασφαλισμένου έτσι όπως είναι «φορτωμένο» στο σύστημα ΑΤΛΑΣ και της δήλωσης που ενδεχομένως θα έχει κάνει για την αναγνώριση επιπλέον χρόνου ασφάλισης. Το σύστημα δηλαδή θα εμπιστεύεται τον ασφαλισμένο και η σύνταξη θα εκδίδεται σε διάστημα μικρότερο των 3 μηνών. Μετά την έκδοση της σύνταξης όμως θα γίνεται έλεγχος των δικαιολογητικών, γι' αυτό και ο ασφαλισμένος θα πρέπει να διατηρήσει φυσικά παραστατικά που τυχόν δεν έχει υποβάλει στον ΕΦΚΑ για 10 χρόνια.  
 
Οι fasttrack συντάξεις αφορούν τις συνταξιοδοτήσεις από την 1/4/2022 κι εφεξής. Οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ υποχρεούνται να ολοκληρώσουν όλους τους ελέγχους και τις διαδικασίες εντός 3 μηνών από την υποβολή της αίτησης και να την εκδώσουν. Εάν δεν τα καταφέρουν, τότε πρέπει να την εκδώσουν βάση όσων στοιχείων έχουν έως τότε στη διάθεση τους. Και σε αυτήν την περίπτωση – όπως με τις συντάξεις εμπιστοσύνης – μπορεί να γίνει έλεγχος εκ των υστέρων. Η διαφορά όμως είναι – όπως με τις συντάξεις εμπιστοσύνης – ότι ο ασφαλισμένος λαμβάνει ήδη την σύνταξη του χωρίς να περιμένει ...επί ξύλου κρεμάμενος. Εξυπακούεται ότι αν οι εκ των υστέρων έλεγχοι δείξουν αποκλίσεις, θα γίνονται οι αναγκαίοι συμψηφισμοί.  
 
Στην «νέα εποχή» προβλέπονται χρονοδιαγράμματα και για τις επικουρικές συντάξεις αλλά και για τα εφάπαξ. Συγκεκριμένα , εντός 3 μηνών από την έκδοση της κύριας, θα πρέπει να βγαίνει και η επικουρική ενώ για το εφάπαξ η περίοδος αναμονής τίθεται στους 6 μήνες από την υποβολή του αιτήματος.  
 
Με τις 2 αυτές παρεμβάσεις, η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα είναι σε θέση να μηδενίσει έως το τέλος Ιουνίου το στοκ των 75.000 περίπου εκκρεμών κύριων συντάξεων. 
 

Πηγή: skai.gr