Συνέδριο Economist: Οι προβληματισμοί Στίγκλιτζ για την ελληνική οικονομία, και οι προτάσεις του

Ο κ. Στίγκλιτζ έδωσε έμφαση στην ανάγκη διαρθρωτικού μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας

Τον προβληματισμό του για πτυχές του ελληνικού οικονομικού μοντέλου εξέφρασε την Τρίτη από το βήμα του συνεδρίου του Economist ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κολούμπια, Τζόζεφ Στίγκλιτζ, βραβευμένος με Νόμπελ Οικονομίας.

«Μόλις επισκέπτεσαι την Αθήνα νιώθεις πλέον την ενέργεια της δυναμικής ανάκαμψης. Παρ' όλα αυτά, οι προβολές της ελληνικής οικονομίας δεν είναι υπέροχες», επισήμανε. Στο πλαίσιο αυτό, εξέφρασε τον προβληματισμό του για τους ρυθμούς ανάπτυξης μακροπρόθεσμα, όπως και για τη διατήρηση σε βάθος χρόνου των πρωτογενών πλεονασμάτων που απαιτούνται για την αποπληρωμή του χρέους.

Ο κ. Στίγκλιτζ έδωσε έμφαση στην ανάγκη διαρθρωτικού μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας, η οποία «στηρίζεται δυσανάλογα στον τουρισμό» –τον χαρακτήρισε ευάλωτο τομέα λόγω της κλιματικής κρίσης και των απειλών για τη διεθνή ασφάλεια. 

Ο νομπελίστας οικονομολόγος εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι η χώρα θα πρέπει να διαφοροποιηθεί ενεργειακά, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στο κλίμα και την ενέργεια, και εξαντλώντας τα περιθώρια στις ΑΠΕ.

Αναφερόμενος εξάλλου στον τρόπο λειτουργίας του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, σημείωσε ότι μετά την κρίση του 2008 έχουν μεν υπάρξει αλλαγές, αλλά όχι αρκετές.

Πηγή: skai.gr