ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ- Εκ περιτροπής εργασία: Τι αλλάζει σε μισθούς (Παραδείγματα)

Της Γωγώς Κατσέλη

Την επιδότηση μέρους του μισθού των εργαζομένων, αλλά και των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών μέσα από το πρόγραμμα «Συνεργασία» αναλαμβάνει το κράτος, για να μετριάσει τις απώλειες από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού. 

Το πρόγραμμα, το οποίο έκανε πρεμιέρα χθες, 15 Ιουνίου και θα διαρκέσει μέχρι και τις 15 Οκτωβρίου, δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις που έχουν μειωμένο τζίρο σε ποσοστό τουλάχιστον 20% να θέτουν τους εργαζομένους πλήρους απασχόλησης σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας μέχρι και 50%. 

Η μείωση του χρόνου εργασίας συνεπάγεται και την υποχώρηση του μισθού, όχι σε ποσοστό 50%, αλλά σε 20%, καθώς ο εργοδότης θα καταβάλλει το 50% των μηνιαίων αποδοχών και το κράτος θα επιδοτεί το 60% του υπόλοιπου 50%. Αυτό σημαίνει ότι ο εργαζόμενος με μισό χρόνο απασχόλησης, θα λαμβάνει συνολικά το 80%  του μισθού του. 

Εξαίρεση αποτελούν αυτοί που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ, δηλαδή έχουν καθαρές αποδοχές 550  ευρώ. Και αυτό γιατί στην περίπτωση που μετά την κρατική επιδότηση, ο μισθός που μπαίνει στην…τσέπη του απασχολούμενου υπολείπεται του καθαρού νομοθετημένου κατώτατου μισθού, η διαφορά αναπληρώνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Έτσι, στα 550 ευρώ καθαρές αποδοχές, ο εργοδότης καταβάλλει τα 275 ευρώ και το κράτος καλύπτει πλήρως το υπόλοιπο 50% (ήτοι 275 ευρώ) ώστε ο εργαζόμενος να μην υποστεί καμία απώλεια.

Μικρή είναι η μείωση για τους εργαζομένους που αμείβονται με μισθό έως 800 ευρώ, δηλαδή καθαρά 677 ευρώ, καθώς μετά τη μείωση του μισθού κατά 50% και την επιδότηση από το κράτος, είναι λίγο πάνω από το όριο ασφαλείας των 550 ευρώ. Για παράδειγμα, μισθωτός με μεικτές αποδοχές 700 ευρώ  και καθαρές 592 ευρώ, θα «απωλέσει» 42,33 ευρώ. Αν δεν υπήρχε το «μαξιλαράκι» των 550 ευρώ και θα έχανε 118,4 ευρώ.

Αντίστοιχα, εργαζόμενος με σύμβαση πλήρους απασχόλησης που είχε καθαρές αποδοχές  1.000 ευρώ πριν την πανδημία, αν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Συνεργασία», ο εργοδότης του πληρώνει τα 500 ευρώ και το κράτος τον ενισχύει με επιπλέον 300 ευρώ. Έτσι, ο καθαρός μισθός του διαμορφώνονται πλέον στα 800 ευρώ και χάνει 200 ευρώ. 

Πάντως, όσο μεγαλύτερος είναι ο μισθός τόσο μεγαλύτερη είναι η μείωση που υφίσταται ο εργαζόμενος. Έτσι, κάποιος που αμοίβεται με 1.500 ευρώ καθαρά, με την εκ περιτροπής εργασία, θα χάσει 300 ευρώ, καθώς ο εργοδότης θα του καταβάλλει τα 750 ευρώ και το κράτος το 60% των υπόλοιπων 750 ευρώ, δηλαδή 450 ευρώ. Έτσι, οι αποδοχές του θα περιοριστούν στα 1.200 από τα 1.500 ευρώ.  

Σημειώνεται ότι η απώλεια στους μισθούς από το πρόγραμμα «Συνεργασία» φτάνει το 23%, αν συνυπολογιστεί και το ποσοστό που χάνει ο εργαζόμενος από την αναλογία επιδόματος αδείας και δώρου Χριστουγέννων.

Επιδότηση εισφορών 
Παράλληλα, η Πολιτεία θα καλύψει και το 60% των εργοδοτικών εισφορών που αντιστοιχούν στο κομμάτι του μισθού που μειώνεται και το υπόλοιπο 40% θα το αναλάβει ο εργοδότης. Αν και η ρύθμιση αυτή ισχύει έως τις 31 Ιουλίου, δηλαδή μόνο για ενάμιση μήνα, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει να την επεκτείνει μέχρι και τον Αύγουστο. 

Υπογραμμίζεται ότι αρχικά  το μη μισθολογικό κόστος βάραινε εξ ολοκλήρου τους εργοδότες, οι οποίοι θα έπρεπε καλύψουν  το σύνολο των εισφορών των εργαζομένων, υπολογιζομένων επί του αρχικού ονομαστικού μισθού παρότι παρείχαν μισή εργασία. Με τη ρύθμιση, οι ειοσφορές επιμερίζονται ανάμεσα σε κράτος και εργοδότη, προκειμένου να ενταχθούν περισσότερες επιχειρήσεις και να αποφευχθούν οι απολύσεις. 

Το κονδύλι που θα διατεθεί για το πρόγραμμα ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ, καθώς αρχικά είχαν δεσμευτεί 820 εκατ. ευρώ και στη συνέχεια το υπουργείο Οικονομικών διεύρυνε την χρηματοδότηση του με επιπλέον 190 εκατ. ευρώ. 


 

Πηγή: skai.gr