Συμβουλές εξοικονόμησης ενέργειας για ξενοδοχεία και τουριστικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα

Ακολουθώντας έναν «πράσινο» δρόμο, όχι μόνο κάνετε οικονομία στην επιχείρησή σας αλλά προστατεύετε και το περιβάλλον.

Η τουριστική βιομηχανία στην Ελλάδα βιώνει περίοδο ανάπτυξης, ξεπερνώντας δύο δύσκολα χρόνια εν μέσω των περιορισμών της πανδημίας. Ωστόσο, ταυτόχρονα αντιμετωπίζει νέες προκλήσεις λόγω της ενεργειακής κρίσης που έχει αυξήσει τα έξοδα των επιχειρήσεων. Τα ξενοδοχεία και οι λοιπές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα βρίσκονται υπό πίεση να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας για λόγους εξοικονόμησης κόστους και περιβάλλοντος. Υπάρχουν πολλές πρακτικές εξοικονόμησης ενέργειας που μπορείτε να εφαρμόσετε προς αυτή την κατεύθυνση για την επιχείρησή σας και, σίγουρα, μπορούν να αποδώσουν σημαντικά.

Αξιοποιήστε λύσεις ενεργειακά αποδοτικού φωτισμού

Ένας από τους ευκολότερους τρόπους μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας σε μία επιχείρηση είναι η μετάβαση σε επιλογές ενεργειακά αποδοτικού φωτισμού. Τέτοιες λύσεις περιλαμβάνουν για παράδειγμα τη χρήση λαμπτήρων LED - οι οποίοι καταναλώνουν έως και 80% λιγότερη ενέργεια από τους παραδοσιακούς λαμπτήρες πυρακτώσεως - την εγκατάσταση αισθητήρων κίνησης σε κοινόχρηστους χώρους ώστε να μην υπάρχει άσκοπη σπατάλη ενέργειας ή τη χρήση έξυπνων συστημάτων που επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να ελέγχουν τον φωτισμό από απόσταση ή να προσαρμόζουν τα επίπεδα με βάση τις ανάγκες κάθε ώρας της ημέρας.

Εφαρμόστε συστήματα ενεργειακής διαχείρισης

Η χρήση συστημάτων διαχείρισης ενέργειας μπορεί να βοηθήσει το ξενοδοχείο ή την τουριστική σας επιχείρηση να παρακολουθεί και να διαχειρίζεται πιο αποτελεσματικά ζητήματα ενεργειακής κατανάλωσης. Αυτά τα συστήματα μπορούν να παρέχουν δεδομένα σε πραγματικό χρόνο για την κατανάλωση ενέργειας, επιτρέποντας να εντοπιστούν τομείς όπου η χρήση ενέργειας μπορεί να μειωθεί. Επιπλέον, ορισμένα συστήματα μπορούν να προσαρμόσουν αυτόματα τις ρυθμίσεις φωτισμού και θερμοκρασίας με βάση τις εκάστοτε ανάγκες του περιβάλλοντος, μειώνοντας περαιτέρω την χρήση ενέργειας.

Εγκαταστήστε συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Το μέλλον της ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο είναι οι ανανεώσιμες πηγές, και η Ελλάδα βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση σε ό,τι αφορά την παραγωγή ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο. Η εγκατάσταση συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως ηλιακοί συλλέκτες και ανεμογεννήτριες, μπορεί να συμβάλει στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και του κόστους μίας τουριστικής επιχείρησης. Αυτά τα συστήματα παράγουν ενέργεια που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την τροφοδοσία κτιρίων και εγκαταστάσεων, μειώνοντας την ανάγκη για παραδοσιακές πηγές ενέργειας.

Βελτιώστε τις μονώσεις στην επιχείρησή σας

Η σωστή μόνωση μίας επιχείρησης είναι ένας άλλος αποτελεσματικός τρόπος μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας και του κόστους. Με τη σωστή μόνωση των τοίχων, των οροφών και των δαπέδων, τα ξενοδοχεία και οι τουριστικές επιχειρήσεις μπορούν να μειώσουν την απώλεια θερμότητας κατά τους χειμερινούς μήνες και να διατηρήσουν το εσωτερικό δροσερό τους καλοκαιρινούς μήνες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική εξοικονόμηση κόστους στα έξοδα θέρμανσης και ψύξης.

Εκπαιδεύστε το προσωπικό σας για πρακτικές εξοικονόμησης ενέργειας

Η εκπαίδευση του προσωπικού σας όσον αφορά πρακτικές εξοικονόμησης ενέργειας μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στην επιχείρησή σας. Η εκπαίδευση αυτή μπορεί να περιλαμβάνει απλές πρακτικές όπως το σβήσιμο των φώτων και των ηλεκτρονικών συσκευών όταν δεν χρησιμοποιούνται, καθώς και πιο περίπλοκες  όπως η βελτιστοποίηση συστημάτων για τη μείωση της χρήσης ενέργειας. Με αυτό τον τρόπο, τα ξενοδοχεία και οι τουριστικές επιχειρήσεις μπορούν να δημιουργήσουν μια κουλτούρα ενεργειακής απόδοσης και να μειώσουν τη σπατάλη ενέργειας.

Αναζητήστε προγράμματα και λύσεις που θα διευκολύνουν την ενεργειακή αναβάθμιση της επιχείρησής σας

Υπάρχουν προγράμματα που μπορούν να βοηθήσουν τα ξενοδοχεία και τις τουριστικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα να εφαρμόσουν αυτές τις πρακτικές εξοικονόμησης ενέργειας, παρέχοντάς τους επιλογές που θα τους επιτρέψουν να επενδύσουν σε ενεργειακά αποδοτικές τεχνολογίες και συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και να έχουν πρόσβαση στα κεφάλαια που χρειάζονται για την εκπαίδευση του προσωπικού και την εφαρμογή συστημάτων διαχείρισης ενέργειας. Το πρόγραμμα Business Banking Τουρισμός υλοποιείται για 13η συνεχή χρονιά από την Eurobank και αποτελεί μία ολοκληρωμένη πρόταση, προσαρμοσμένη στις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε μικρομεσαίας επιχείρησης. Στόχος του είναι η ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας σε περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αποκλειστικών προνομίων, τραπεζικών και μη τραπεζικών υπηρεσιών, το οποίο απευθύνεται στις τουριστικές επιχειρήσεις των νησιωτικών περιοχών, της Χαλκιδικής, της Κρήτης αλλά και των δύο μεγάλων αστικών κέντρων, Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Φέτος το πρόγραμμα εστιάζει στις ανάγκες χρηματοδότησης των επιχειρήσεων για την αναβάθμιση των υποδομών τους, την ενίσχυση της ρευστότητάς τους και την μείωση του λειτουργικού κόστους τους με κύριο όχημα το καινοτόμο προϊόν POS Cash Advance και το εξειδικευμένο πρόγραμμα Ενεργειακού Συμψηφισμού-Net Metering. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα με το οποίο μπορείτε να υλοποιήσετε τα επενδυτικά σχέδιά σας για αγορά και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων με σκοπό την αυτοκατανάλωση της ενέργειας και τον συμψηφισμό της. Απευθύνεται σε επιχειρήσεις με έως 5 εκατ. ευρώ τζίρο που θέλουν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά συστήματα με σκοπό την αυτοκατανάλωση, επιτρέποντάς σας να λάβετε έως 80% του συνολικού κόστους της επένδυσής σας για ενεργειακό συμψηφισμό, με τμηματικές εκταμιεύσεις του κεφαλαίου.

Παράλληλα, η Eurobank συνεχίζει να προσφέρει μη τραπεζικά προνόμια σε συνεργασία με τρίτες εταιρείες που παρέχουν τις υπηρεσίες τους με προνομιακή τιμολόγηση στους πελάτες που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα.

Καλλιεργήστε συνολικά μία κουλτούρα εξοικονόμησης

Με τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, τα ξενοδοχεία και οι τουριστικές επιχειρήσεις μπορούν πέρα από οικονομία στους λογαριασμούς ενέργειας, να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα και να συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος. Πέρα από τις λύσεις που αναφέραμε, είναι σημαντικό κάθε επιχείρηση να μπορεί να μεταδίδει και στους επισκέπτες της μία σχετική κουλτούρα εξοικονόμησης. Σε ένα ξενοδοχείο, η τοποθέτηση ειδοποιήσεων σε δωμάτια και κοινόχρηστους χώρους που υπενθυμίζουν στους επισκέπτες να σβήνουν τα φώτα και τις ηλεκτρονικές συσκευές όταν φεύγουν από το δωμάτιο είναι ένας απλός αλλά αποτελεσματικός τρόπος να τους ενθαρρύνει να συμμετέχουν σε πρακτικές εξοικονόμησης ενέργειας. Είναι σημαντικό πως, πέρα από περιορισμό της ενεργειακής σπατάλης, μία τέτοια πρακτική μπορεί να αποτελέσει ακόμη και λόγο για την επιπρόσθετη στήριξη μίας επιχείρησης από επισκέπτες που έχουν περιβαλλοντική συνείδηση.

Advertisement

Πηγή: skai.gr