Συμφωνία Πολωνίας- Ουγγαρίας με Γερμανία- Ξεμπλοκάρει το Ταμείο Ανάκαμψης

H Γερμανία κατάφερε να ξεμπλοκάρει τον προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης ύψους 2,2 τρισ. δολαρίων για το Ταμείο Ανάκαμψης προς την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊου καθώς , πέτυχε να κάμψει τις απειλές για βέτο από Πολωνία και Ουγγαρία.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, ο συμβιβασμός θα τερματίσει μία αντιπαράθεση που έκανε Βαρσοβία και Βουδαπέστη να απειλούν να θέσουν βέτο για το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ και τον προϋπολογισμό 2021-2027, λόγω των αντιρρήσεών τους για τη σύνδεσή τους με όρους κράτους δικαίου.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Πολωνίας Jaroslaw Gowin δήλωσε ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία με τη Γερμανία, που ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, η οποία θα παρουσιαστεί τώρα στο υπόλοιπο μπλοκ. Μια συμφωνία θα μπορούσε να οριστικοποιηθεί έως την Παρασκευή, μέχρι το τέλος μιας διήμερης Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες, πρόσθεσε.

Διπλωμάτης της ΕΕ δήλωσε ότι αξιωματούχοι περιμένουν την τελική επιβεβαίωση για επίτευξη συμφωνίας.

Στο πιο υψηλό από τον Σεπτέμβριο «σκαρφαλώνει» το πολωνικό ζλότι έναντι του ευρώ, ενώ κέρδη καταγράφει και το φιορίνι Ουγγαρίας.

Πηγή: skai.gr