Το ακριβότερο ρεύμα σε Ελλάδα και Ιταλία - Στο μισό πέσαν οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Δείτε τον χάρτη με τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας σήμερα όπου σε Ελλάδα και Ιταλία εντοπίζονται οι υψηλότερες

Στο χαμηλότερο επίπεδο από την εισβολή στην Ουκρανία βρίσκονται οι τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη -στο 75% χαμηλότερες από το απόλυτο ρεκόρ των 350 ευρώ του περασμένου Αυγούστου-, ενώ οι αποθήκες της Ευρώπης είναι γεμάτες στο 83,2%.

Σε ότι αφορά τον Δεκέμβριο, οι τιμές έχουν μειωθεί κατά το μισό από τις αρχές του μήνα. Συγκεκριμένα ανέρχονται σε περίπου 77 ευρώ η μεγαβατώρα από 149 που ήταν στις 7 Δεκεμβρίου και από 210 ευρώ που ήταν στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Η μεγάλη πτώση της τιμής του φυσικού αερίου οφείλεται στη συμφωνία στη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ για την επιβολή πλαφόν στο αέριο αλλά και στις καλές καιρικές συνθήκες στην Ευρώπη.

Στην πτώση συντελούν τα αποθέματα που έχουν συγκεντρώσει οι ευρωπαϊκές χώρες αλλά και η πρόθεση της Ρωσίας να ξαναστείλει αέριο στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Γιαμάλ.

Σε Ελλάδα και Ιταλία το ακριβότερο ρεύμα

Πρόκειται δηλαδή για έναν συνδυασμό παραγόντων που οδηγεί όμως σε βαθιά ανάσα όσον αφορά τις τιμές του αερίου και επηρεάζει άμεσα πιέζοντας δραστικά προς τα κάτω και τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. Σε Ελλάδα και Ιταλία πάντως εντοπίζονται οι υψηλότερες τιμές σήμερα:

ενεργεια

Πτωτικά σε σχέση με χθες κινείται η τιμή του πετρελαίου μπρεντ, που χθες ξεπέρασε τα 85 δολάρια το βαρέλι. Σήμερα η τιμή του κυμαίνεται λίγο πάνω από τα 83 δολάρια το βαρέλι.
 

Πηγή: skai.gr