Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση για τη στήριξη των δανειοληπτών- Ποιους θα αφορά η παρέμβαση

Το «παράθυρο» για τη στήριξη των δανειοληπτών μετά την αύξηση του κόστους δανεισμού «άνοιξε» ο πρωθυπουργός- Τι προβλέπουν τα κυβερνητικά σχέδια- ποιοι θα ενισχυθούν και πώς

Του Χρυσόστομου Τσούφη

Παράθυρο κυβερνητικής παρέμβασης που θα μετριάσει τα βάρη των δανειοληπτών άνοιξε από την Πάτρα ο πρωθυπουργός. Η εντολή του προς το οικονομικό επιτελείο είναι να εξαντληθούν τα περιθώρια παροχής στήριξης σε συνεννόηση με τις τράπεζες.  

Ο skai.gr μαθαίνει ότι η ρύθμιση θα αφορά ενήμερα δάνεια, όσους εξυπηρετούν δηλαδή της υποχρεώσεις τους. Στις σκέψεις της κυβέρνησης είναι ένα μέτρο που θα προβλέπει την επιδότηση επιτοκίου, ένα μέρος του δηλαδή θα το καλύπτουν τα δημόσια ταμεία. Λιγότερες πιθανότητες συγκεντρώνει ένα τρίτο πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ το οποίο προβλέπει επιδότηση δόσης. 

Η ΕΚΤ έχει αυξήσει από τον Ιούλιο τα βασικά της επιτόκια κατά 2 μονάδες και το κόστος αυτό έχει μετακυλιστεί φυσικά στους δανειολήπτες. Είναι χαρακτηριστικό ότι η δόση ενός στεγαστικού δανείου 100.000€ με επιτόκιο 4% τον Ιούλιο ανερχόταν στα 612€. Το Νοέμβριο, μετά τις απανωτές αυξήσεις που αποφάσισε η Φρανκφούρτη έχει φτάσει στα 723€. Μηνιαία δηλαδή επιβάρυνση 111€ και ετήσια 1.332€. Όμως οι αυξήσεις των επιτοκίων δεν θα σταματήσουν εδώ. Η Κριστίν Λαγκάρντ έχει ξεκαθαρίσει ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων θα συνεχιστούν έστω κι αν ο ρυθμός θα είναι βραδύτερος. Κι άρα θα αυξηθούν και τα βάρη.  

Η δήλωση του πρωθυπουργού έγινε λίγες ώρες μετά τη δημοσίευση της πρώτης έκθεσης Μεταπρογραμματικής εποπτείας της Κομισιόν, στην οποία οι Βρυξέλλες χτυπούν καμπανάκι κινδύνου αύξησης των κόκκινων δανείων. Στην έκθεση επισημαίνεται ότι η καθαρή ροή μη εξυπηρετούμενων δανείων έγινε πάλι θετική το δεύτερο τρίμηνο του 2022 ενώ τα δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση κάτω των 90 ημερών, κι άρα δεν χαρακτηρίζονται ακόμη κόκκινα, αυξάνονται. Σύμφωνα με την ΤτΕ έχουν αυξηθεί κατά 25% από 4δισ€ σε 5δισ€. 

Εξυπακούεται ότι η επιδείνωση του οικονομικού περιβάλλοντος, η ελληνική οικονομία μπορεί να μην μπαίνει σε ύφεση όμως ο ρυθμός ανάπτυξης θα επιβραδυνθεί σημαντικά, και οι αυξήσεις των επιτοκίων στα κυμαινόμενα δάνεια θα επηρεάσουν τα εισοδήματα των νοικοκυριών κι ενδεχομένως να αυξήσουν την ροή των κόκκινων δανείων.  

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός οικονομικών κάλεσε τις τράπεζες να γίνουν ακόμη πιο ευέλικτες όσον αφορά τις ρυθμίσεις των δανείων αλλά και τις νέες χορηγήσεις αλλά και να αναμορφώσουν την τιμολογιακή τους πολιτική. Εκτός δηλαδή από τα δάνεια, να περάσουν τις αυξήσεις των επιτοκίων και στις καταθέσεις και να μειώσουν τις χρεώσεις των προμηθειών.  

Πηγή: skai.gr