ΚΑΙΡΟΣ

Στην Αθήνα το 9ο Φόρουμ για τον ηλεκτρισμό της Ενεργειακής Κοινότητας ΝΑ Ευρώπης

Το 9ο Forum για τον ηλεκτρισμό πραγματοποιείται την Τρίτη και την Τετάρτη στην Αθήνα, στο πλαίσιο της υλοποίησης της Ενεργειακής Κοινότητας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Σε αυτό συμμετέχουν οι εκπρόσωποι των κρατών της Ενεργειακής Κοινότητας, οι Ρυθμιστικές Αρχές, οι Διαχειριστές των Ηλεκτρικών Δικτύων, οι Δωρητές, καθώς και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εκπρόσωποι του Συμφώνου Σταθερότητας.
Στα θέματα του Φόρουμ, περιλαμβάνονται οι περαιτέρω ενέργειες για την ανάπτυξη της αγοράς ηλεκτρισμού, θέματα της εσωτερικής αγοράς ηλεκτρισμού, η ανάπτυξη των επενδύσεων, οι διαδικασίες παρακολούθησης των συστημάτων διανομής και τα θέματα της προσβασιμότητας στην ηλεκτρική ενέργεια.
Ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας τόνισε ότι το 9ο Φόρουμ των Αθηνών για τον ηλεκτρισμό της Ενεργειακής Κοινότητας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός, καθώς είναι το πρώτο που διοργανώνεται στη χώρα μας, μετά την επίσημη έναρξη της λειτουργίας της Ενεργειακής Κοινότητας, την 1η Ιουλίου του 2006. Η Ελλάδα διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη δημιουργία της Ενεργειακής Κοινότητας, η Ιδρυτική Συνθήκη της οποίας υπογράφηκε στην Αθήνα, τον Οκτώβριο του 2005. Εξασφάλισε, μάλιστα, την έδρα του Φόρουμ Ηλεκτρικής Ενέργειας και του Συμβουλίου των Ρυθμιστών.
"Η λειτουργία της Ενεργειακής Κοινότητας στηρίζει τον κοινό στόχο των χωρών της περιοχής για τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας και δημιουργεί ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες για την προσέλκυση μεγάλης κλίμακας επενδύσεων, ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, στους τομείς του ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή μας. Συμβάλλει στη σταθερότητα, τη συνεργασία, την ανάπτυξη των χωρών της Ν.Α. Ευρώπης. Η χώρα μας έχει όλες τις προϋποθέσεις να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στο νέο τοπίο που δημιουργείται γεγονός που εγγυάται την ενδυνάμωση της ανάπτυξης, την πρόοδο, την ευημερία της ελληνικής κοινωνίας», υπογράμμισε ο κ. Σιούφας.
Στο πλαίσιο του 9ου Forum ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Τάσος Νεράντζης τόνισε ότι «η Συνθήκη για την ενιαία αγορά των χωρών μας είναι πλέον γεγονός. Απαιτείται, όλοι, να συνεισφέρουμε στην υλοποίηση της συμφωνίας, καθώς προηγήθηκε η κύρωσή της και από την 1η Ιουλίου βρίσκεται σε ισχύ. Είναι η ώρα της δουλειάς για την πρακτική εφαρμογή των κοινών στόχων».
"Η οικοδόμηση της ενεργειακής κοινότητας μπορεί να συνεισφέρει τα μέγιστα σε όλη την περιοχή. Η υλοποίησή της είναι που θα σημάνει το τέλος της απομόνωσης για τις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Θα συμβάλει στην εξασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού της περιοχής. Στην ισχυροποίηση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας. Στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των λαών μας και, βεβαίως, στην ενδυνάμωση των συνθηκών ειρήνης, σταθερότητας και οικονομικής ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή», επισήμανε ο υφυπουργός.
Πηγή: ΑΠΕ
Πηγή: skai.gr