Στη δίνη του πληθωρισμού η Ευρωζώνη

Η Eurostat αναμένεται να ανακοινώσει στις 12 το μεσημέρι την πρώτη εκτίμηση της για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη.

του Χρυσόστομου Τσούφη

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για τον πληθωρισμό της Ισπανίας χτες το μεσημέρι σκόρπισε χαμόγελα. Οι Ίβηρες, κόντρα σε όλες τις εκτιμήσεις, είδαν την Στατιστική Υπηρεσία της χώρας να ανακοινώνει ότι ο πληθωρισμός για το Σεπτέμβριο βρέθηκε στο 9%, 1,5 ολόκληρη μονάδα κάτω από το αποτέλεσμα του Αυγούστου. 

Και μετά ήρθαν οι Γερμανοί...

Ο γερμανικός πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 10,9% που είναι η υψηλότερη τιμή εδώ και 70 χρόνια.

Τα χαμόγελα μεταξύ όσων υποστηρίζουν ότι έχουμε μπει στην εποχή της αποκλιμάκωσης πάγωσαν. Και φυσικά η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν προοιωνίζεται θετικές ανακοινώσεις από την Eurostat, η οποία αναμένεται να ανακοινώσει στις 12 το μεσημέρι την πρώτη εκτίμηση της για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη.

Η αρχική εκτίμηση των αναλυτών ήταν για 9,7% αλλά μετά το γερμανικό σοκ, δεν αποκλείεται πολύ πιο έντονο φλερτ με το διψήφιο ποσοστό από 9,1% τον Αύγουστο,  για πρώτη φορά στην ιστορία της ένωσης.  

Με τον πληθωρισμό να επιμένει και να ενισχύεται εντείνονται και οι πιέσεις προς την ΕΚΤ για δραστικότερη αύξηση επιτοκίων.

Ήδη η Φρανκφούρτη στις τελευταίες 2 συνεδριάσεις της αύξησε το βασικό επιτόκιο κατά 125 μονάδες (1,25%) και διαρκώς πληθύνονται οι φωνές εντός του ΔΣ( τελευταίοι οι κεντρικοί τραπεζίτες της Λιθουανίας και της Εσθονίας) ότι η επόμενη αύξηση την ερχόμενη εβδομάδα πρέπει να είναι κατά 75 μονάδες βάσης. Ανεξάρτητα πάντως από το ύψος της αύξησης, το σίγουρο είναι ότι δεν θα είναι η μοναδική.

Ήδη η Κριστίν Λαγκάρντ έχει προϊδεάσει με τις δηλώσεις της για πολλαπλές αυξήσεις μέχρι να ...τιθασευθεί το θηρίο... 

Επιθετικές αυξήσεις, όμως, επιτοκίων σκοτώνουν την ανάπτυξη και φέρνουν την Ευρωζώνη όλο και πιο κοντά στην αγκαλιά της ύφεσης. Αυτό βλέπουν οι αγορές και έχουν... ξεχάσει το πράσινο χρώμα. Τελευταίοι που ήρθαν να προειδοποιήσουν για ύφεση στη ζώνη του ευρώ ήταν οι αναλυτές της Moody's.  

Σε όλη την Ευρώπη μεγάλες και μικρές βιομηχανίες είτε κλείνουν εντελώς είτε περικόπτουν τη δραστηριότητα τους. Χιλιάδες εργαζόμενοι έχουν τεθεί σε αναστολή ή σε εκ περιτροπής εργασία. Μόνο στην Γερμανία τον Αύγουστο , τα λουκέτα αυξήθηκαν κατά 25% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.  

Κραυγή αγωνίας έβγαλε ο οργανισμός Business Europe oοποίος εκπροσωπεί ένα τμήμα των Ευρωπαίων εργοδοτών.  

Στην επιστολή του προς την ηγεσία της Κομισιόν ο οργανισμός θέτει θέμα βιωσιμότητας για χιλιάδες επιχειρήσεις αν δεν αποσυνδεθεί η τιμή του φυσικού αερίου από αυτήν του ηλεκτρικού ρεύματος. Υπολογίζεται ότι ήδη το 70% της ευρωπαϊκής παραγωγής λιπασμάτων έχει σταματήσει ή επιβραδυνθεί ενώ έχει χαθεί πλήρως το 50% της συνολικής ικανότητας παραγωγής αλουμινίου.  

Πηγή: skai.gr