Κλείσιμο

Σταϊκούρας: Oι βελτιώσεις στο νομοσχέδιο για τις μικροπιστώσεις

Της Ναντίν Χαρδαλιά


Νομοτεχνικές βελτιώσεις στο νομοσχέδιο για τις μικροπιστώσεις, ανακοίνωσε το οικονομικό επιτελείο στη Βουλή, ενσωματώνοντας προτάσεις φορέων και αντιπολίτευσης, με στόχο να καταστεί το πλαίσιο σε ένα πραγματικά σύγχρονο και αποτελεσματικό εργαλείο, που θα καλύψει το κενό χρηματοδότησης των μικρών επιχειρήσεων.

Βελτιώσεις στην εταιρική μορφή,  το αρχικό κεφάλαιο και το χρόνο ελέγχου

Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, με τις νομοτεχνικές, καθώς και τροπολογίες που αναμένεται να κατατεθούν, προβλέπεται πλέον ότι τα ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων θα μπορούν να συσταθούν και με την εταιρική μορφή της κεφαλαιουχικής ή αστικής εταιρίας πέραν της Ανώνυμης Εταιρίας.

Παράλληλα, μειώνεται στις 250.000 από 400.000 που οριζόταν αρχικά το αρχικό κεφάλαιο που πρέπει να διαθέτουν οι εν λόγω εταιρίες, ενώ μειώνεται σε 30 από 60 ημέρες το διάστημα εντός του οποίου η Τράπεζα της Ελλάδας πρέπει να ολοκληρώσει την αξιολόγηση ως εποπτική αρχή.

Ως προς τους δικαιούχους με τις βελτιώσεις ορίζεται ότι σε αυτούς μπορούν να συμπεριληφθούν και οι Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας.

Όλα ανοιχτά για το επιτόκιο των μικροχρηματοδοτήσεων

Ανοιχτό άφησε ο Υπουργός Οικονομικών το ενδεχόμενο ορισμού συγκεκριμένου επιτοκίου, για το ύψος του οποίου προς το παρόν δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη, εγείροντας προβληματισμό από την αντιπολίτευση.

Ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε ότι πρόκειται για δύσκολο θέμα, καλώντας την αντιπολίτευση να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις μέχρι την Ολομέλεια, δηλώνοντας ότι έχει την πρόθεση να ενσωματώσει στο σχέδιο νόμου οτιδήποτε έχει λογική και μπορεί να συμβάλλει στη βέλτιστη λειτουργικότητά του.

Ο ίδιος έκανε λόγο για ένα νομοσχέδιο που είναι ταυτόχρονα συνεκτικό, ρεαλιστικό, κοινωνικό, αυστηρό αλλά όχι βαρύ, ελκυστικό, ευέλικτο και συμβατό με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές,  υπογραμμίζοντας ότι αυτό σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα χρηματοδοτικά εργαλεία που προωθεί η κυβέρνηση για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων « η κυβέρνηση αποδεικνύει έμπρακτα ότι συνεχίζει να στηρίζει την επιχειρηματικότητα και ιδίως τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις για την επιτυχή μετάβαση της ελληνικής οικονομίας σε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο με βιώσιμους και χωρίς αποκλεισμούς υψηλούς ρυθμούς μεγέθυνσης».

Έκθεση εφαρμογής του νόμου ανά διετία στη Βουλή

Περαιτέρω αλλαγές στο νομοσχέδιο ανακοίνωσε και ο Υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζαββός, αναφορικά με την αξιολόγηση της ειδικής συμμετοχής, τον έλεγχο των μετόχων των εταιριών μικροχρηματοδοτήσεων σημειώνοντας ότι θα ελέγχονται μόνο όσοι ασκούν πραγματικό έλεγχο, καθώς και για την ενίσχυση του ελέγχου του ξεπλύματος μαύρου χρήματος που παρότι όπως είπε διασφαλίζεται απόλυτα, θα προστεθεί ρύθμιση για να γίνει ακόμα πιο σαφής η αρμοδιότητα της ΤτΕ.

Σύμφωνα με τον κ. Ζαββό θα θεσπιστεί επίσης η υποχρέωση της Τράπεζας της Ελλάδος και του Υπουργείου Οικονομικών, να εκπονεί ανά διετία μία έκθεση για την πορεία εφαρμογής του νόμου, η οποία θα διαβιβάζεται στη Βουλή με στόχο την αξιολόγηση και την υποβολή προτάσεων βελτιώσεων. 

Πηγή: skai.gr