Σταϊκούρας: Προϋπολογισμός με κοινωνική δικαιοσύνη για όλους - Αυτή είναι η μεσαία τάξη

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Για προϋπολογισμό δικαιοσύνης για όλους, που αποπνέει αισιοδοξία χωρίς να υπερβαίνει τα όρια του ρεαλισμού, έκανε λόγο από τη Βουλή ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2020, ενώ επικαλούμενος αναφορές του ΟΟΣΑ προχώρησε στον ορισμό της μεσαίας τάξης. Ο ίδιος τόνισε ότι  στα χρόνια της κρίσης τα μεσαία εισοδήματα συρρικνώθηκαν δραματικά, διαμηνύοντας τη βούληση της κυβέρνησης να τα ενισχύσει.

Νοικοκυριά με εισόδημα 6.000 έως 29.000 ευρώ η μεσαία τάξη  

Σύμφωνα με τις αναφορές του ΟΟΣΑ, όπως εξήγησε ο ίδιος, ως μεσαία τάξη χαρακτηρίζονται:

-τα νοικοκυριά με ένα άτομο που εισοδηματικά κινούνται μεταξύ 6.294 και 16.783 ευρώ

- με δύο άτομα μεταξύ 8.901 και 23.735 ευρώ

-και με τρία άτομα μεταξύ 10.901 και 29.069 ευρώ.

Άλλο μεσαία τάξη άλλο μέσο εισόδημα

Η έννοια της μεσαίας τάξης όμως διευκρίνισε διαφέρει σημαντικά από την έννοια του μέσου εισοδήματος, καθώς η πρώτη διαμορφώνεται και από άλλους περιουσιακούς και κοινωνικούς παράγοντες.

Τι έδειξαν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ

«Ας αξιολογήσουμε τουλάχιστον τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία για το μέσο ή διάμεσο εισόδημα, αφού αυτά χρησιμοποιούνται παγκοσμίως για την χάραξη φορολογικής πολιτικής.

Σύμφωνα με το τελευταίο δημοσιευμένο ετήσιο στατιστικό δελτίο της ΑΑΔΕ, με βάση τις φορολογικές δηλώσεις του 2018 για τα εισοδήματα του 2017, το 52% των φορολογικών δηλώσεων είχαν δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα κάτω των 8.000 ευρώ. Το 83% κάτω των 20.000 ευρώ», ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, στα νοικοκυριά με δύο παιδιά, λίγο περισσότερες από τις μισές φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν, είχαν δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα κάτω των 15.000 ευρώ.

Ενώ όπως ανέφερε ο κ. Σταϊκουρας, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα εισοδήματος και συνθηκών διαβίωσης των νοικοκυριών του έτους 2018 της ΕΛΣΤΑΤ, για τα εισοδήματα του 2017, το μέσο ετήσιο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών της χώρας εκτιμήθηκε στα 15.556 ευρώ, ενώ το ατομικό στα 7.863 ευρώ.

Προϋπολογισμός με βηματισμό στο ανοδικό σπιράλ της κανονικοποίησης

«Ο προϋπολογισμός αποδεικνύει ότι η ελληνική οικονομία προχωράει με σταθερό και ιεραρχημένο βηματισμό στο ανοδικό σπιράλ της κανονικοποίησης, της αύξησης των βαθμών ελευθερίας και της ισχυροποίησης της οικονομίας, της κοινωνίας και της χώρας», υπογράμμισε ο Υπουργός Οικονομικών.

Με τους πολλούς για τους πολλούς χωρίς λαϊκισμούς και αυταπάτες

Ο Χρήστος Σταϊκούρας αποκρούωντας τα πυρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης και «καρφώνοντάς» την εμμέσως, κατέληξε: «Αβεβαιότητες υπάρχουν, κίνδυνοι παραμονεύουν, το εθνικό καθήκον όμως επιβάλλει να κρατήσουμε το τιμόνι γερά, χωρίς ταλαντεύσεις για τη δύσκολη στροφή. Θα το πράξουμε χωρίς λαϊκισμού και ελιτισμούς. Με τους πολλούς για τους πολλούς».