Σταϊκούρας σε ΣΚΑΪ 100,3: Καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης για εισοδήματα του 2020 για ενοίκια και μερίσματα

Η δημοσιονομική ευελιξία στην Ευρώπη θα εξακολουθεί να υφίσταται και το 2021, λόγω της πανδημίας, τόνισε στον ΣΚΑΪ 100,3 ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Προειδοποίησε πάντως ότι η δημοσιονομική ευελιξία δε σημαίνει και δημοσιονομική χαλαρότητα.

Ο υπουργός τόνισε ότι η εισφορά αλληλεγγύης που αναστέλλεται για το 2021 θα αφορά και τα εισοδήματα του 2020 από μερίσματα αλλά και ενοίκια, ενώ προανήγγειλε ότι θα πληρώσουν μικρότερο φόρο οι επιχειρήσεις.

Υπενθυμίζεται οτι η κατάργηση της εισφοράς για το 2021 αφορά μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες.

Ο υπουργός δήλωσε  ότι φέτος οι επιχειρήσεις  θα πληρώσουν φόρο εισοδηματος 1,5 δισ ευρώ απο 3,5 δισ  πέρυσι, μετά τη μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 29 στο 24% και την μείωση ή τον μηδενισμό της προκαταβολής φόρου.

Σε ερώτηση τι θα γίνει μετά το 2021 επανέλαβε τη βούληση της κυβέρνησης για μόνιμες μειώσεις φόρων σε συνάρτηση με τα δημοσιονομικά περιθώρια  


Σχετικά με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ που εξήγγειλε στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός, ο κ Σταϊκούρας ξεκαθάρισε ότι θα αφορά 26 μικρά ακριτικά νησιά.

Για τα εξοπλιστικά τόνισε ότι είμαστε σε θέση να μπορούμε να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι τα κονδύλια αυτά θα καταβληθούν τα επόμενα 5-7 έτη.

Ο υπουργός ανέφερε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα αυτή τη στιγμή ανέρχονται σε 38,7 δισ. ευρώ, τα οποία πριν την υγειονομική κρίση ήταν 37,5 δισ.

Όπως εξήγησε αυτό συμβαίνει γιατί από τον Ιούλιο του 19 έχουμε βγει 6 φορές στις αγορές και έχουμε αντλήσει 14 δισ. ευρώ.

Για την επιστρεπτέα προκαταβολή έκανε γνωστό ότι θα δοθούν τελικά 4 δισ. ευρώ και όχι τρία.

Πηγή: skai.gr