Σταϊκούρας: Η Ελλάδα πρωταθλήτρια επενδύσεων σε ολόκληρη την Ευρώπη για το 2021-22-23

«Η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια επενδύσεων σε ολόκληρη την Ευρώπη για το 2021-22-23» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην επετειακή Γενική Συνέλευση των 100 ετών από την ίδρυση του Συνδέσμου Ανωνύμων Εταιρειών & Επιχειρηματικότητας.

Αναφορικά στην ενεργειακή κρίση, ο υπουργός τόνισε ότι σύμφωνα με το ECOFIN, η Ελλάδα έχει διαθέσει το υψηλότερο ποσοστό του ΑΕΠ σε μέτρα στήριξης.

Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι η κυβέρνηση ενεργεί με αποφασιστικότητα και σύνεση και για αυτό δεν ακολουθεί όσους ζητούν πιο επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, γιατί αυτή συνεπάγεται αύξηση του πρωτογενούς ελλείμματος, ανάγκη δανεισμού και κατ’ επέκταση υποθήκευση του μέλλοντος της ελληνικής οικονομίας.

«Ενεργούμε γενναία, αποφασιστικά και συνετά, γιατί οι προκλήσεις για την ελληνική οικονομία είναι μπροστά μας» τόνισε ο κ. Σταϊκούρας. 

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε επίσης, την επιτυχημένη, όπως τη χαρακτήρισε, αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης από την πλευρά της κυβέρνησης με μέτρα που στήριξαν την οικονομία και την κοινωνία. Αποτέλεσμα των κυβερνητικών επιλογών ήταν η ισχυρή ανάκαμψη, η μείωση της ανεργίας και ο περιορισμός των κόκκινων δανείων. Σημαντικότερο όμως σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα ήταν ο  παραγωγικός μετασχηματισμός της οικονομίας.

Σημείωσε δε, ότι «οι γενναίες παρεμβάσεις της κυβέρνησης επιβεβαιώθηκαν από την πρόσφατη έκθεση ΟΟΣΑ, όπου η Ελλάδα παρουσιάζει τη δεύτερη μεγαλύτερη βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών ανάμεσα σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ».

Ο υπουργός Οικονομικών, ανέφερε ότι η κυβέρνηση υλοποίησε τις προεκλογικές της δεσμεύσεις: μείωση άμεσων φόρων, μείωση προκαταβολής φόρου, μείωση φορολογίας μερισμάτων, μείωση ΕΝΦΙΑ, μείωση ασφαλιστικών εισφορών. 

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να επεκταθεί και μετα τον Ιούνιο η επιδότηση καυσίμων άφησε εξάλλου μέσω του ΣΚΑΪ ο Χρήστος Σταϊκούρας. «Προσπαθούμε κάθε φορά να δημιουργούμε δημοσιονομικό χώρο ξέροντας ότι θα έχουμε ελλείμματα, ώστε να ενισχύουμε όσο μπορούμε περισσότερο νοικοκυριά και επιχειρήσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι είναι πρόωρο να μιλάμε τώρα για επέκταση της επιδότησης, δεδομένου ότι το τρέχον πρόγραμμα λήγει στο τέλος Ιούνιου. 

Προσπαθούμε συνεπώς κάθε φορά να δημιουργούμε δημοσιονομικό χώρο ξέροντας ότι θα έχουμε ελλείμματα ώστε να ενισχύουμε όσο μπορούμε περισσότερο νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

«Με τα σημερινά δεδομένα ο δημοσιονομικός χώρος της χρονιάς εξαντλήθηκε, γιατί μειώσαμε φόρους και επιδοτήσαμε γενναία και αναδρομικά και για έναν χρόνο μετά το ηλεκτρικό ρεύμα. Ένα μέτρο που αγγίζει τα 1,1 δισ. ευρώ», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Πηγή: skai.gr