Σταϊκούρας: Έξι παρεμβάσεις σε οικονομία και κοινωνία

Το στίγμα των επόμενων κινήσεων της κυβέρνησης έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, προσδιορίζοντας έξι παρεμβάσεις σε οικονομία και κοινωνία.

Οι παρεμβάσεις αυτές αφορούν σε:

*Μείωση φόρων και ειδικά των ασφαλιστικών εισφορών

*Νέο Πτωχευτικό Κώδικα για τη διευθέτηση του ιδιωτικού χρέους

*Εφαρμογή του πλάνου των ιδιωτικοποιήσεων, που παρά την κρίση της πανδημίας, συνεχίστηκε η υλοποίησή του (ΔΕΠΑ, Μαρίνα Αλίμου κ.ά.)

*Συνέχιση του ψηφιακού μετασχηματισμού του Δημοσίου

*Συνεχή εφαρμογή της μεταρρυθμιστικής ατζέντας και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων (ληξιπρόθεσμα Δημοσίου κ.λπ.)

*«Πράσινες επενδύσεις».

Όσον αφορά στην «επόμενη ημέρα», ο υπουργός επισήμανε πως δεν αρκεί η «ποσότητα» (η επιστροφή σε ρυθμούς ανάπτυξης), αλλά απαιτείται και «ποιότητα», «φωτογραφίζοντας» την αναγκαία αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου. Προτεραιότητα, είπε, αποτελεί και η κάλυψη του επενδυτικού «κενού» που προϋπήρχε της πανδημίας, σε συνδυασμό με την προστασία της κοινωνικής συνοχής.

Μιλώντας σε πάνελ του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο κ. Σταϊκούρας δεν προσδιόρισε το ύψος της ύφεσης για εφέτος, δήλωσε, ωστόσο, ότι τα στοιχεία του α’ 3μήνου για το ΑΕΠ εμφανίζουν πολύ μικρότερη ζημία σε σχέση με την υπόλοιπη ευρωζώνη, ενώ και το οικονομικό κλίμα δείχνει σαφώς λιγότερο επηρεασμένο.

Αναφερόμενος στην επιτυχημένη έκδοση του 10ετούς ομολόγου και στη θετική Έκθεση Αξιολόγησης από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, σημείωσε ότι όλα αυτά καταδεικνύουν πως η χώρα κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Ενώ, όσον αφορά στα μέτρα στήριξης της οικονομίας, το ύψος τους υπολογίζεται επί του παρόντος σε 24 δισ. ευρώ, αλλά, εάν απαιτηθεί και το επιτρέπουν οι δημοσιονομικές- ταμειακές αντοχές, το κόστος μπορεί να αυξηθεί.

Τέλος, σχετικά με ο «Ταμείο Ανάκαμψης», ο υπουργός εκτίμησε πως τα κονδύλια θα είναι διαθέσιμα στο α’ 3μηνο του επόμενου έτους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ