Στα «ύψη» αμόλυβδη και πετρέλαιο κίνησης στις ΗΠΑ - Στο 8,6% ο πληθωρισμός

Οι υψηλές τιμές των καυσίμων «τρώνε» το εισόδημα των Αμερικανών καταναλωτών. Είναι εντυπωσιακό ότι σε διάστημα ενός μήνα μόνο οι τιμές αυξήθηκαν κατά 1% 

Σε ιστορικό υψηλό «σκαρφάλωσαν» σήμερα η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης και του πετρελαίου κίνησης στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέγει η AAA, μία ομοσπονδία λεσχών για αυτοκινητιστές που αριθμεί περισσότερα από 61 εκατομμύρια μέλη.

Σε ορισμένες πολιτείες η βενζίνη ήδη κινείται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα

Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι περιορισμένες δυνατότητες διύλισης στις ΗΠΑ διατηρούν την αξία του αργού πετρελαίου σε πολύ υψηλά επίπεδα παγκοσμίως, το μέσο κόστος για κάθε γαλόνι της φθηνότερης αμόλυβδης ξεπερνά, πλέον, τα 5 δολάρια, ενώ η τιμή της βενζίνης πρώτης ποιότητας υπερβαίνει τα 5,66 δολάρια.

Στην πράξη αυτό σημαίνει, πως το κόστος ανά γαλόνι έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 2 δολάρια σε διάστημα μόλις ενός έτους, δηλαδή κατά περίπου 62% για την φθηνότερη αμόλυβδη και κατά 53% για την βενζίνη «premium».

Η υψηλότερη μέση τιμή καταγράφεται στην Καλιφόρνια

Σε ορισμένες πολιτείες η βενζίνη ήδη κινείται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα. Η υψηλότερη μέση τιμή καταγράφεται στην Καλιφόρνια, όπου η AAA υπολογίζει ότι η απλή αμόλυβδη κοστίζει περίπου 6,4 δολάρια ανά γαλόνι.

Ανάλογη είναι η εικόνα για τους οδηγούς πετρελαιοκίνητων οχημάτων, καθώς η AAA εκτιμά ότι το μέσο κόστος στις ΗΠΑ ξεπερνά τα 5,76 δολάρια ανά γαλόνι, ενώ πριν από ένα χρόνο ήταν οριακά πάνω από τα 3,2 δολάρια.

H τιμή της βενζίνης, πρώτης ποιότητας, υπερβαίνει τα 5,66 δολάρια

Οι υψηλές τιμές των καυσίμων «τρώνε» το εισόδημα των Αμερικανών καταναλωτών. Χθες ανακοινώθηκε ότι ο πληθωρισμός τον Μάιο ανήλθε στο 8,6%, που συνιστά το υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 1981. Σε διάστημα ενός μήνα μόνο, δηλαδή σε σχέση με τον Απρίλιο, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 1%.

Πηγή: skai.gr