Στα μονοπάτια της Ελλάδας το Βερολίνο: Εξετάζει την φορολόγηση των υπερκερδών σε εταιρείες ηλεκτροδότησης

Το Βερολίνο ενδέχεται να προχωρήσει σε αφαίρεση του 90% των υπερκερδών (αυτών που υπερβαίνουν το κόστος παραγωγής).

Προς επιβολή πλαφόν στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά και τη βιομηχανία δρομολογείται η γερμανική κυβέρνηση, ώστε να σηκώσει το βάρος των αυξήσεων στο ενεργειακό κόστος. Σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Οικονομίας της Γερμανίας που περιήλθε στην κατοχή του Reuters, το Βερολίνο εξετάζει τη φορολόγηση των υπερκερδών σε εταιρείες ηλεκτροδότησης της χώρας, ώστε να επιδοτήσει το πλαφόν και τη σταθεροποίηση του δικτύου.

Στην περίπτωση που εφαρμοστεί, το εγχείρημα αυτό θα λάβει παράλληλη χρηματοδότηση από το πακέτο στήριξης των 200 δισ. ευρώ, το οποίο ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση Σολτς. Υπενθυμίζεται ότι το πακέτο αυτό έχει στόχο τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ώστε να αντεπεξέλθουν στις αυξανόμενες τιμές ενέργειας.

Στο προσχέδιο δεν αναγράφεται το ακριβές όριο, αλλά αναφέρεται ότι θα έχει αντίστοιχη μορφή με το «φρένο» που έχει ανακοινωθεί για το φυσικό αέριο στη χώρα. Σε αντίθεση όμως με αυτό, το οποίο παρουσιάστηκε πριν από μερικές ημέρες, δεν θα υπάρξει εφάπαξ πληρωμή για την κάλυψη των λογαριασμού για έναν μήνα φέτος.

Στο πλαίσιο του σχεδίου, το Βερολίνο ενδέχεται να προχωρήσει σε αφαίρεση του 90% των υπερκερδών (αυτών που υπερβαίνουν το κόστος παραγωγής). Σε ό,τι αφορά τις τιμές spot, δηλαδή την αγορά της επόμενης ημέρας, ο φόρος θα εφαρμόζεται αναδρομικά από τον Μάρτιο, ενώ για τις μελλοντικές τιμές θα εφαρμόζεται από τον Δεκέμβριο. 

Το σχέδιο θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο της Γερμανίας στις 18 Νοεμβρίου και σημειώνει ότι η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από λιθάνθρακα, φυσικό αέριο και βιομεθάνιο θα εξαιρείται από τα μέτρα λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής.

Πηγή: moneyreview.gr