ΚΑΙΡΟΣ

Spiegel: Ο Σόιμπλε θέλει μηχανισμό για να αποφύγει νέο «ελληνικό ζήτημα»

Έναν μηχανισμό για τη διαχείριση πιθανής πτώχευσης κρατών – μελών της Ευρωζώνης εντός του ενιαίου νομίσματος -για να αποφύγει ουσιαστικά νέο «ελληνικό ζήτημα» στο μέλλον- φαίνεται να επιθυμεί ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και να επεξεργάζεται εκ νέου το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel.

Σύμφωνα με το περιοδικό, η ελληνική κρίση επαναφέρει στο προσκήνιο ένα παλαιότερο σχέδιο του κ. Σόιμπλε για έναν μηχανισμό ομαλής αναδιάρθρωσης του χρέους σε περίπτωση πτώχευσης ενός κράτους - μέλους της Ευρωζώνης, προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της Νομισματικής Ένωσης, ακόμη και αν μια χώρα καταστεί αφερέγγυα.

Το κόστος της αναδιάρθρωσης θα βαρύνει τους επενδυτές που κατέχουν ομόλογα του δημοσίου του συγκεκριμένου κράτους, κίνηση η οποία έχει ως στόχο μια «προβληματική» χώρα να μην μπορεί να εκβιάζει κράτη-μέλη με υγιή δημοσιονομικά. Όπως αναφέρει το Der Spiegel, το σχέδιο είχε αναπτυχθεί από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών πριν πέντε χρόνια, στις απαρχές της ελληνικής κρίσης, όμως παρέμεινε τελικά στο συρτάρι.
Πηγή: skai.gr