S&P: Υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας

Σε νέα υποβάθμιση της αξιολόγησής του για την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε 'BB-' από 'BB+' προέβη την Τρίτη ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's, εκτιμώντας ότι η χώρα θα αναγκαστεί να προσφύγει στον μηχανισμό διάσωσης της ευρωζώνης και μετά το 2013.

Ο οίκος διαπιστώνει αυξημένο δημοσιονομικό ρίσκο, καθώς το έλλειμμα του 2010 θα ξεπεράσει κατά πάσα πιθανότητα τον αναθεωρημένο στόχο της κυβέρνησης για 9,6% του ΑΕΠ, ενώ προβλέπει ότι χωρίς πρόσθετα μέτρα η κυβέρνηση δεν θα πετύχει το στόχο του 2011 για μείωση στο 7,5% του ΑΕΠ.

H S&P θεωρεί ότι η Ελλαδα θα υποχρεωθεί να αναζητήσει χρηματοδότηση από το μόνιμο μηχανισμό που δημιουργείται, εξέλιξη που θεωρεί ότι θα είναι επιζήμια για τους ομολογιούχους των χωρών μελών της ΕΕ. 

Διατηρεί την ελληνική οικονομία υπό παρακολούθηση, και προειδοποιεί ότι πιθανόν να προχωρήσει και σε νέα υποβάθμιση της Ελλάδας κατά μία ή δύο βαθμίδες, αν χειροτερέψουν τα δημοσιονομικά της χώρας.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα θα αποστείλλει στην Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία την Πέμπτη στοιχεία που προβλέπουν εκτίναξη του ελλείμματος του 2010 πάνω από το 10%.

Ο οίκος προχώρησε και σε νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Πορτογαλίας στο ‘ΒΒΒ+’.

Το spread
του δεκαετούς ομολόγου κινήθηκε ανοδικά σε σχέση με το αντίστοιχο γερμανικό, μετά την ανακοίνωση της υποβάθμισης, διαμορφούμενο κοντά στις 950 μονάδες βάσης, ενώ το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε με πτώση 1,97% στις 1.579,76 μονάδες.

Στις αρχές Μαρτίου ο οίκος είχε προειδοποιήσει ότι μπορεί να περιορίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας στο 'ΒΒ-' εάν καταστεί σαφές ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα ευνοήσει τους δημόσιους πιστωτές σε βάρος των ιδιωτών που κατέχουν κρατικά ομόλογα.

«Οι οίκοι αξιολόγησης δεν λογοδοτούν πουθενά»
«Οι οίκοι αξιολόγησης δεν λογοδοτούν πουθενά και υποβαθμίζουν την Ελλαδα όχι για όσα κάνει, αλλά για τις κατευθύνσεις της ΕΕ, κρίνοντας ότι δεν ήταν επαρκείς, σχολίασε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι εκκρεμούν σημαντικές αποφάσεις που θα ηρεμήσουν τις αγορές. Ανέφερε δε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να αξιολογήσει αυτούς τους οίκους.
Πηγή: skai.gr