Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου στο debate του ΕΒΕΑ: «Οι επιχειρήσεις χρειάζονται συνθήκες που εμπνέουν ασφάλεια και εμπιστοσύνη»

Στην εκδήλωση ανέπτυξαν τις θέσεις τους και απάντησαν σε ερωτήσεις του κοινού, εκπροσωπώντας τα τρία μεγαλύτερα κόμματα του ελληνικού κοινοβουλίου, ο κ. Παύλος Μαρινάκης, Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Δημήτρης Λιάκος, Σύμβουλος του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για θέματα Οικονομίας, Πρώην Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, και ο κ. Δημήτρης Μάντζος, Εκπρόσωπος Τύπου ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής

Σε κλίμα γόνιμης αντιπαράθεσης προτάσεων και θέσεων για ζητήματα που αφορούν την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη, πραγματοποιήθηκε χθες το debate του ΕΒΕΑ με θέμα «Οικονομία, Επενδύσεις, Επιχειρήσεις».

Στην εκδήλωση ανέπτυξαν τις θέσεις τους και απάντησαν σε ερωτήσεις του κοινού, εκπροσωπώντας τα τρία μεγαλύτερα κόμματα του ελληνικού κοινοβουλίου, ο κ. Παύλος Μαρινάκης, Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Δημήτρης Λιάκος, Σύμβουλος του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για θέματα Οικονομίας, Πρώην Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, και ο κ. Δημήτρης Μάντζος, Εκπρόσωπος Τύπου ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής.

«Οι εκλογές της 21ης Μαΐου διεξάγονται σε μια κρίσιμη περίοδο για την ελληνική οικονομία», τόνισε η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κα Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, στην ομιλία της στην έναρξη του debate, καθώς «τα τελευταία δέκα χρόνια, οι επιχειρήσεις -αλλά και η κοινωνία- πέρασαν δια πυρός και σιδήρου και τα αποτελέσματα αυτής της μεγάλης προσπάθειας τώρα αρχίζουν να γίνονται ορατά». Ζητούμενο είναι, λοιπόν, να διασφαλιστεί η συνέχεια, ιδιαίτερα μέσα σε ένα περιβάλλον που γίνεται όλο και πιο πολύπλοκο και αβέβαιο. «Σε αυτό το ρευστό σκηνικό, είναι σημαντικό να ξέρουμε ότι βαδίζουμε σε σταθερό έδαφος. Οι επιχειρήσεις χρειάζονται συνθήκες που εμπνέουν ασφάλεια και εμπιστοσύνη. Για να μπορέσουν να υλοποιήσουν σχέδια με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Να προγραμματίσουν νέες επενδύσεις και συνεργασίες, να αξιοποιήσουν ευκαιρίες εξωστρέφειας, να εφαρμόσουν καινοτομίες. Όποιο κι αν είναι, λοιπόν, το αποτέλεσμα της κάλπης, ο επιχειρηματικός κόσμος χρειάζεται να γνωρίζει ξεκάθαρα πώς προδιαγράφεται η επόμενη μέρα, στα θέματα που αφορούν την οικονομία και την αγορά. Και αναμένουμε να υπάρξει ένας γόνιμος προγραμματικός διάλογος, ενόψει των εκλογών, με ξεκάθαρες θέσεις και προτάσεις, από όλες τις πολιτικές δυνάμεις», είπε απευθυνόμενη στους εκπροσώπους των κομμάτων η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, ο Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Παύλος Μαρινάκης, είπε: «Ευχαριστώ θερμά την Πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου και όλο το Διοικητικό Συμβούλιο για την πολύ χρήσιμη και ενδιαφέρουσα ευκαιρία να μιλήσουμε σε ανθρώπους της αγοράς για ζητήματα της Οικονομίας και των επιχειρήσεων, μόλις λίγες μέρες πριν τις κρίσιμες κάλπες της 21ης Μαΐου. Στις 21 Μαΐου θα επιλέξουμε το πώς θα πορευτεί η χώρα μας για τα επόμενα χρόνια. Το πώς θα πορευτούν οι επιχειρήσεις μας, το μέλλον των εργαζομένων μας, επιλέγουμε για τη ζωή μας. Και σύμφωνα με τη δική μας πρόταση, η επιλογή είναι μία και είναι ξεκάθαρη και σαφής: αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και ένα συγκεκριμένο, ρεαλιστικό, κοστολογημένο πρόγραμμα που οι πολίτες ξέρουν ότι θα εφαρμοστεί». 

Ο Σύμβουλος του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για θέματα Οικονομίας, Πρώην Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, κ. Δημήτρης Λιάκος, αφού ευχαρίστησε την Πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ του ΕΒΕΑ για την πρόσκληση, αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η παγκόσμια και η ελληνική οικονομία και τόνισε την ανάγκη αλλαγής του παραγωγικού υποδείγματος προκειμένου να επιτύχουμε το στόχο της δίκαιης, βιώσιμης και συμπεριληπτικής ανάπτυξης και τη βελτίωση της θέσης της χώρας στον παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας. Τόνισε ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις και αλλαγές σε μια σειρά κρίσιμων πεδίων άσκησης πολιτικής (δημόσια διοίκηση, δικαιοσύνη, εκπαιδευτικό σύστημα, υγεία κ.ά.), αποσκοπώντας στη δημιουργία ενός αναπτυξιακού κράτους, ενώ υπογράμμισε τη σημαντικότητα του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας και κυρίως της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, παραθέτοντας τις θέσεις - προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που εμπεριέχονται στο προεκλογικό πρόγραμμα του.

Από την πλευρά του, ο Εκπρόσωπος Τύπου ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, κ. Δημήτρης Μάντζος, σημείωσε ότι «Στόχος μας είναι μια ανθεκτική, βιώσιμη και ελληνική οικονομία. Σταθερή, σε βάθος χρόνου, βιώσιμη και ποιοτική. Μια ανάπτυξη που θα δημιουργείται στην Ελλάδα και θα μένει στη χώρα, θα εισφέρει κεφάλαιο και τεχνογνωσία και θα δημιουργεί θέσεις εργασίας καλά αμειβόμενες. Όλο αυτό, φυσικά, προϋποθέτει έναν εθνικό αναπτυξιακό σχεδιασμό, με τομεακές πολιτικές -σε βιομηχανία, πρωτογενή τομέα, τουρισμό, άμυνα. Έναν σχεδιασμό που θα διασφαλίζει την ορθή και στοχευμένη ανακατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας. Στο πλαίσιο δε αυτό, είναι προφανής ο ρόλος της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, που πρέπει να στηριχθεί με μέτρα που θα εξασφαλίζουν όχι μόνο τη βιωσιμότητα όσο και την καινοτομία, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την ενεργειακή προσαρμογή των επιχειρήσεων. Όλη αυτή η προβληματική εμπεριέχεται στο διακύβευμα των εκλογών της 21ης Μαΐου και στο κεντρικό ερώτημα: "σε ποια χώρα θέλουμε να ζούμε;". Η Κοινωνική Δικαιοσύνη και η Ανάπτυξη για όλους δεν είναι κενά συνθήματα, αλλά ρεαλιστικοί στόχοι, που προϋποθέτουν μια συλλογική απόφαση αλλαγής».

Την εκδήλωση συντόνισε ο κ. Μπάμπης Μωραΐτης, Γενικός Γραμματέας του ΕΒΕΑ.

Πηγή: skai.gr