Κλείσιμο

Σκυλακάκης: Την Παρασκευή 6 Αυγούστου τα πρώτα  4 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης

Την Παρασκευή 6 Αυγούστου αναμένονται εκτός απροόπτου, στην Ελλάδα τα πρώτα  4 δισεκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, εκτίμησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης  μιλώντας  στην Βουλή.

«Η κυβέρνηση μετά από μια εξαιρετικά επιτυχημένη και πολύμηνη διαπραγμάτευση, φέρνει στη Βουλή το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το Ελλάδα 2.0, ένα σχέδιο που θα διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στην ανάκαμψη και την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας, τα επόμενα χρόνια», είπε ο κ. Σκυλακάκης και προσέθεσε ότι η Ελλάδα είναι το πρώτο κράτος μέλος που υπέγραψε Συμφωνία με την Κομισιόν και ενδεχομένως και η πρώτη χώρα που θα πάρει χρήματα, τα πρώτα 4 δισ. ευρώ, «πιθανότατα, την επόμενη Παρασκευή». Αυτή είναι μια σημαντική εξέλιξη, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών γιατί θα δώσει μήνυμα στις αγορές, ότι «η Ελλάδα προχωρά μπροστά».

   «Τα 30,5 δισ. ευρώ που έρχονται, μπορούν και θα αλλάξουν την Ελλάδα», είπε ο κ. Σκυλακάκης και υπογράμμισε ότι «μαζί και με τα 12,7 δισ. δάνεια, θα κινητοποιήσουν διπλάσιους επενδυτικούς πόρους, 60 δισ., προς όφελος του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας, και θα αποτελέσουν τη μεγαλύτερη μόχλευση επενδυτικών πόρων στην ιστορία της χώρας».

   Ο αναπληρωτής υπουργός κατέθεσε έκθεση της Oxford Economics, για τις επιπτώσεις του σχεδίου Ελλάδα 2.0, στην Οικονομία. Η έκθεση καταγράφει, είπε ο κ. Σκυλακάκης, ότι η Ελλάδα παίρνει τα περισσότερα λεφτά, από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, με μεγάλη διαφορά, 20% του ΑΕΠ, σε σχέση με το 15% που είναι το αμέσως επόμενο ποσοστό. Καταγράφει επίσης, υπογράμμισε, ότι η Ελλάδα που έχει το πιο φιλόδοξο σχέδιο, από πλευράς δαπανών, θα έχει και τη σημαντικότερη αύξηση στο ΑΕΠ, σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα και θα έχει τη σημαντικότερη αύξηση στην απασχόληση, σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Ταυτόχρονα, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι το Σχέδιο έχει και περιφερειακή διάσταση, καθόσον λειτουργεί συμπληρωματικά με το ΕΣΠΑ, το οποίο σημειωτέον προβλέπει έργα 8 δισ. για την περιφέρεια «το μεγαλύτερο ποσό που έχει ποτέ προβλεφθεί για την περιφέρεια», και περιλαμβάνει επίσης και συμπληρωματικά έργα του Προγράμματος ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ.