Σκυλακάκης - ΣΚΑΪ: Ο προϋπολογισμός έχει δεχθεί πλήγμα – Αντέχουμε ολικό λοκντάουν, αλλά είναι πεπερασμένος

Ο προϋπολογισμός έχει δεχθεί πλήγμα από το παρατεταμένο λοκντάουν τόνισε στον ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης. Δήλωσε ότι ο προϋπολογισμός αντέχει ολικό λοκντάουν, αλλά είναι πεπερασμένος. Ξεκαθάρισε πάντως ότι είναι πολύ νωρίς για συζήτηση περί αναθεώρησης του προϋπολογισμού, ενώ δεν τίθεται θέμα πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων. 

«Είναι σαφές ότι έχουμε υποστεί πλήγμα από το παρατεταμένο λοκντάουν Δεκεμβρίου – πρώτων ημερών Ιανουαρίου σε ό,τι αφορά την πορεία του προϋπολογισμού. Η εικόνα μου από το λιανεμπόριο είναι ότι συνεχίζει και δουλεύει και έχει προσαρμοστεί στο click away σε σημαντικό βαθμό εργαλείο που και το ίδιο έχει αγκαλιάσει. Προφανώς όλα αυτά είναι συνάρτηση επιδημιολόγων – κυβέρνησης» διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. 

«Οι δημοσιονομικοί πόροι που έχουμε είναι πια πεπερασμένοι. Το δημόσιο αντέχει να στηρίζει τις επιχειρήσεις όσο χρειαστεί, αλλά όσο περνάει ο χρόνος θα πρέπει να το κάνει με όλο και πιο στοχευμένα μέτρα για να μπορεί να τα βγάλει πέρα χωρίς να περάσει κάποιο όριο στα δημόσια οικονομικά. Και σε κάθε περίπτωση επειδή έχουμε μπροστά μας και τα μέτρα τη ανάκαμψης γιατί δεν τελειώνει η υπόθεση το Μάρτιο ή τον Απρίλιο ή αρχές Μαΐου, θα πρέπει να μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε και την έξοδο και την ανάκαμψη κι αυτός είναι αρκετά μεγάλος φάκελος που πρέπει να διαχειριστούμε με σωφροσύνη. Κάτι που δίνουμε σήμερα δε θα μπορούμε να το δώσουμε αύριο» επισήμανε. 

Γα αναθεώρηση προϋπολογισμού είπε ότι είναι πολύ νωρίς για να κάνουμε συζήτηση. «Αν δεν περάσει το 1ο τρίμηνο δεν μπορώ να το πω. Σίγουρα όμως, ο προϋπολογισμός είχε στηριχτεί σε λοκντάουν που θα τελείωνε στα μέσα Δεκεμβρίου, και το λοκντάουν τελείωσε στα μέσα Ιανουαρίου, και είχαμε προγραμματίσει τρίμηνο με περιοριστικά μέτρα, όχι με ολικό λοκντάουν» ξεκαθάρισε ο κ. Σκυλακάκης. 

«Η οικονομία αντέχει ολικό λοκντάουν, αλλά οι επιπτώσεις υπάρχουν, είναι δημοσιονομικές – οικονομικές» σημείωσε. «Δεν προγραμματίζουμε πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα. Δεν πιστεύω ότι είναι αναγκαίο» διαβεβαίωσε ο Θόδωρος Σκυλακάκης. Θα είναι παράλογο, συνέχισε, την ίδια στιγμή που ακολουθούμε κεϊνσιανή πολιτική αναγκαστικά το ‘20 και το ‘21 να κάνουμε κάτι τέτοιο. 

«Αυτά που παίρνουμε σήμερα είναι δανεικά από το εξωτερικό, κάποια στιγμή με τη φορολόγηση εσόδων θα πρέπει να τα δώσουμε πίσω στο βάθος του χρόνου, 5 με 10 χρόνια, Αυτό σημαίνει επιβάρυνση χρέους και η εξίσωση μπορεί να λυθεί με 2 τρόπους, με μέρισμα ανάπτυξης, με ταχεία ανάπτυξη, για να μην το καταλάβει η κοινωνία, με όπλα το Ταμείο Ανάπτυξης και μεταρρυθμίσεις» εξήγησε. 

«Εφόσον υπάρχει δημοσιονομικός χώρος η κυβέρνηση θα επανέλθει το συντομότερο στην ατζέντα με την οποία εξελέγη» διαβεβαίωσε. 
Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι «εφόσον είμαστε αποτελεσματικοί και προσεκτικοί στη διαχείριση των πόρων η οικονομία θα έχει πολύ μεγάλη εξέλιξη τα επόμενα χρόνια». «Πρέπει να σφίξουμε τα δόντια να είμαστε σοβαροί και μετρημένοι» επισήμανε ο κ. Σκυλακάκης.

Για τις επιταγές ο υπουργός ανέφερε ότι ψηφίστηκε χθες η διάταξη που καλύπτει από 1ης Ιανουαρίου όλο το διάστημα, συνεπώς καμία επιταγή που δεν έχει πληρωθεί σ’ αυτό το διάστημα δεν πηγαίνει Τειρεσία εφόσον πληρωθεί εντός 75 ημερών που είναι η πάγια αναστολή που δίνουμε όλο αυτό τον καιρό και βεβαίως ανταποκρίνεται στα κριτήρια της συγκεκριμένης κατηγορίας.
 
Όσον αφορά την εκταμίευση για ενοίκια Δεκεμβρίου – Ιανουαρίου είναι προγραμματισμένα γι αυτό το μήνα και τις αρχές του επομένου. 

Πηγή: skai.gr