Κλείσιμο

Σκρέκας για ενεργειακή κρίση: Το σχέδιο για τη θωράκιση της χώρας

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τη θωράκιση της χώρας μας από την ενεργειακή κρίση, που εντάθηκε δραματικά μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, παρουσίασε ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Διαβεβαίωσε ότι η τροφοδοσία με φυσικό αέριο στη χώρα μας συνεχίζεται χωρίς διαταραχές και πως η κυβέρνηση εξετάζει διάφορα σενάρια.

Ειδικότερα ανέφερε τα εξής:

  • Υπάρχει δυνατότητα για επιπλέον προμήθεια LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο). Η χωρητικότητα στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας είναι σε υψηλό επίπεδο, ενώ χθες κατέπλευσε πλοίο με 108 χιλ. κυβικά μέτρα LNG.
  • Υπάρχει δυνατότητα αύξησης του φυσικού φυσικού αερίου που φτάνει στη χώρα μας από το Αζερμπαϊτζάν μέσω του αγωγού TAP.
  • Στις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, πέρα από την καθημερινή εξορυκτική δραστηριότητα, η διαθεσιμότητα αποθεμάτων σε λιγνίτη, μπορεί να καλύψει χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 30 ημερών.
  • Τα αποθέματα νερού για τα λειτουργία των υδροηλεκτρικών μονάδων είναι ικανοποιητικά.
  • Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι 5 μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα λειτουργίας με ντιζελ.

Ο κ. Σκρέκας διαβεβαίωσε ότι η στήριξη της κοινωνίας όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση θα συνεχιστεί και πως είναι ενθαρρυντική εξέλιξη πως στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, υπάρχει αναφορά για τη λήψη έκτακτων μέτρων σε επίπεδο ΕΕ, που ζήτησε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πηγή: skai.gr