Κλείσιμο

Σημαντική αποκλιμάκωση του πληθωρισμού τον Οκτώβριο

Η σημαντικότερη αιτία της επιστροφής της χώρας σε μονοψήφια επίπεδα πληθωρισμού έχει, βεβαίως, να κάνει με την αποκλιμάκωση του κόστους ενέργειας

Του Χρυσόστομου Τσούφη

Σημαντική αποκλιμάκωση εμφάνισε τον Οκτώβριο ο πληθωρισμός σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ. Υποχώρησε στο 9,1% από το 12% ( 2η υψηλότερη τιμή για φέτος) που βρέθηκε το Σεπτέμβριο, ακολουθώντας και την τάση που εμφάνισε ο εναρμονισμένος δείκτης σύμφωνα με τις μετρήσεις της Eurostat. Δεν παύει βεβαίως να είναι σημαντικά υψηλός προκαλώντας πολλά προβλήματα στους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών αφού οι (όποιες) αυξήσεις στις αμοιβές είναι σημαντικά χαμηλότερες. 

Η σημαντικότερη αιτία της επιστροφής της χώρας σε μονοψήφια επίπεδα πληθωρισμού έχει, βεβαίως, να κάνει με την αποκλιμάκωση του κόστους ενέργειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το φυσικό αέριο καταγράφει αύξηση 68,4% όταν 2 μήνες πριν , τον Αύγουστο, η αύξηση ήταν 4πλάσια με 263,5%. Ο ηλεκτρισμός κατέγραψε αύξηση 20,8%, τα καύσιμα 17,8% , το πετρέλαιο θέρμανσης 20,8% και ο ηλεκτρισμός (μόλις) 7,4% όταν τον Αύγουστο ήταν στο 38,5%. 

Η δεύτερη σημαντικότερη αιτία αποκλιμάκωσης είναι βάση υπολογισμού η οποία τώρα πλέον είναι υψηλότερη. Αν προσέξει κάποιος τα στατιστικά προσεκτικά θα δει ότι ο περσινός Οκτώβριος είναι ο πρώτος μήνας του 2021 που η χώρα έσπασε το φράγμα του 3%. Είναι διαφορετική η σύγκριση όταν ο περσινός αντίστοιχος μήνας είχε αρνητικό πληθωρισμό και διαφορετική όταν εμφανίζει ύψη του 3,5%.  

Παρ' όλα αυτά είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι τα ποσοστά ανατιμήσεων στα τρόφιμα επιμένουν...διψήφια. 16,6% από πέρυσι έχει ανατιμηθεί το λάδι, 19,3% το ψωμί, 24,2% τα γαλακτοκομικά και τα αυγά, 17,3% τα κρέατα, 13,2% τα λαχανικά και 13,4% ο καφές και το τσάι.  

Παρότι Οκτώβριος, πεισματικά πολύ ψηλά βρίσκονται και οι ανατιμήσεις στο τουριστικό πακέτο και τις μεταφορές. Στο 30,6% είναι σε σχέση με πέρυσι η ανατίμηση των μεταφορών με αεροπλάνο, στο 26,7% οι μεταφορές με πλοίο και στο 20,2% η αύξηση του κόστους διαμονής σε ξενοδοχεία , μοτέλ και πανδοχεία. Επιπλέον οι υπηρεσίες ταξί έχουν αυξηθεί κατά σχεδόν 33%.   

Όπως δεν πανικοβλήθηκε με το 12άρι του Σεπτεμβρίου έτσι και δεν πανηγυρίζει τώρα η κυβέρνηση με την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Διατηρεί στάση αναμονής καθώς προβλέπονται προς το παρόν νέες επιδοτήσεις στα καύσιμα ενώ θέλει να διαπιστώσει και τον αντίκτυπο που θα έχει η πρωτοβουλία του καλαθιού του νοικοκυριού. Επιπλέον για τον Δεκέμβριο ετοιμάζει μέσω του επιδόματος θέρμανσης, της επιταγής ακρίβειας και της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης μια ένεση ρευστότητας στην αγορά ύψους περίπου 900εκατομμυρίων ευρώ.  

Πηγή: skai.gr