Reuters: Πρόσθετα κεφάλαια 350 δισ. δολ. χρειάζεται το ΔΝΤ

Σε αύξηση των κεφαλαίων του κατά 350 δισ. δολάρια ενδεχομένως να χρειαστεί να προχωρήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προκειμένου να μπορέσει να βοηθήσει την Ελλάδα, σύμφωνα με υψηλόβαθμη πηγή του G20 την οποία επικαλείται το Reuters.

Μιλώντας στο περιθώριο της διήμερης συνόδου του G20 στο Παρίσι, η εν λόγω πηγή διευκρίνισε ότι οποιαδήποτε συμφωνία για ανακεφαλαιοποίηση του ΔΝΤ δεν θα αποτελεί μέρους του εκκολαπτόμενου σχεδίου της ευρωζώνης για τη διάσωση της Ελλάδας.

Αρκετές χώρες BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Ν. Αφρική) έχουν ταχθεί υπέρ της παροχής κεφαλαίων στο ΔΝΤ, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για τη διάσωση της Ελλάδας.

Όπως ανέφερε η πηγή στο πρακτορείο, οι επιλογές που εξετάζονται περιλαμβάνουν διμερή δάνεια, Οχήματα Ειδικού Σκοπού και συμφωνίες αγοράς τίτλων (Note Purchase Agreements).

Αντίθετος ο Γκάιτνερ


Από την πλευρά του ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ δήλωσε ότι τα κεφάλαια του ΔΝΤ και Ευρωπαϊκής Ένωσης επαρκούν για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη. Η δήλωση του κ. Γκάιτνερ έρχεται σε αντίθεση με δήλωση υψηλόβαθμης πηγής του G20 την οποία επικαλείται το Reuters.

H πηγή ανέφερε ότι το ΔΝΤ ενδέχεται να χρειαστεί αύξηση των κεφαλαίων του κατά 350 δισ. δολάρια, προκειμένου να μπορέσει να βοηθήσει την Ελλάδα. Ωστόσο, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως «το ΔΝΤ έχει ισχυρούς και ανεξάρτητους οικονομικούς πόρους».

Επεσήμανε δε, ότι «η Ευρώπη ως σύνολο έχει διαθέσιμους πόρους για να βοηθήσει στα οικονομικά προβλήματα. Τα προβλήματα που υπάρχουν εκεί είναι περίπλοκα, ωστόσο βρίσκονται μέσα στις ευρωπαϊκές δυνατότητες».
Πηγή: skai.gr