Reuters: Με Gucci, υψηλά κέρδη και… καθαριστές αέρα Dyson δελέαζε τους επενδυτές η Evegrande

Με την υπόσχεση αποδόσεων που πλησίαζαν το 12%, με δώρα όπως τσάντες Gucci αλλά και… καθαριστές αέρα Dyson και με το «εχέγγυο» που έφερε το όνομα της εταιρείας ως ο «κατασκευαστής ακινήτων με τις περισσότερες πωλήσεις» στην Κίνα, δεκάδες χιλιάδες επενδυτές πείστηκαν να αγοράσουν προϊόντα διαχείρισης πλούτου μέσω της China Evergrande Group όπως αποκαλύπτει το Reuters.

Σήμερα πολλοί φοβούνται ότι μπορεί να μην αποσβέσουν τα χρήματα που επένδυσαν, καθώς η Evergrande έχει σταματήσει να πληρώνει κάποιους επενδυτές της και «έχασε» την προθεσμία πληρωμών προς δύο τράπεζες την Δευτέρα, κρούωντας τον κώδωνα του κινδύνου παγκοσμίως.

Ορισμένοι από τους επενδυτές διαμαρτύρονται μπροστά από τα γραφεία της Evergrande, αρνούμενοι να δεχτούν το πλάνο της εταιρείας να τους πληρώσει με εκπτώσεις σε διαμερίσματα, γραφεία, καταστήματα και μονάδες parking, το οποίο άρχισε να εφαρμόζεται το Σάββατο. 

«Αγόρασα από την εταιρεία διαχείρισης ακινήτων, όταν είδα τη διαφήμιση της σε ένα ασανσέρ και επειδή εμπιστευόμουν την Evergrande αφού ήταν μια εταιρεία στο Fortune 500» δήλωσε ένας ιδιοκτήτης ακινήτου. «Είναι ανήθικο από την Evegrande να μην μού δώσει τα λεφτά μου πίσω» δήλωσε ο επενδυτής που είχε διαθέσει σχεδόν 100.500 δολάρια, στα προϊόντα διαχείρισης πλούτου (Wealth Management Products - WMPs) της Evergrande πέρυσι με επιτόκιο που υπερέβαινε το 7%.

Πάνω από 80.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων εργαζόμενοι, οι οικογένειες και οι φίλοι τους, καθώς και ιδιοκτήτες κατοικιών αγόρασαν WMPs τα οποία συγκέντρωσαν κεφάλαια άνω των 15,4 δισ. δολαρίων, τα τελευταία πέντε χρόνια. 

Σχεδόν 6,18 δισ. δολάρια από αυτές τις επενδύσεις είναι σε εκκρεμότητα, σύμφωνα με ανώνυμο σχόλιο. Με περισσότερα από 300 δισ. δολάρια σε χρέη, η κρίση ρευστότητας της Evergrande κλυδώνισε την παγκόσμια αγορά αυτή την εβδομάδα. Η εταιρεία έχει «υποσχεθεί» να αποπληρώσει τους επενδυτές των WMP.

Τα Gucci…

Η Evergrande Wealth ξεκίνησε να πουλάει τα WMPs στους ενδιαφερόμενους το 2019, όταν μία σειρά ρυθμιστικών μέτρων οδήγησαν στην κατάρρευση του P2P δανειακού κλάδου, δήλωσε χαρακτηριστικά εργαζόμενος της εταιρείας που είχε αγοράσει προϊόντα WMPs.

Όπως αναφέρεται, για την προσέλκυση των επενδυτών, οι πωλητές πρόσφεραν δώρα όπως συσκευές Dyson και τσάντες Gucci, σε κάθε άτομο που αγόρασε WMPs άνω των 460 χιλ. δολαρίων (3 εκατ. γουάν), κατά τη διάρκεια μιας προωθητικής ενέργειας τα Χριστούγεννα του 2020.

Μάλιστα, το διαφημιστικό φυλλάδιο ανέφερε πως τα WMPs προωθούνταν ως προϊόντα σταθερού εισοδήματος κατάλληλα για «συντηρητικούς επενδυτές που αναζητούν σταθερά οφέλη».

Παράλληλα, η Evergrande συνήθως προσέφερε επιπρόσθετη  απόδοση έως και 1,8% και ορισμένους επενδυτές, η οποία θα μπορούσε να «ανεβάσει» τα οφέλη πάνω από το 11%, σε μια 12μηνη επένδυση. 

23 Σεπτεμβρίου: Η «D-Day» της Evergrande

Η μεγάλη δοκιμασία για την Evergrande έρχεται στις 23 Σεπτεμβρίου, οπότε ο κινεζικός κολοσσός ακινήτων καλείται να πληρώσει τους τόκους ύψους 83,5 εκατ. δολαρίων για ομόλογα που λήγουν τον Μάρτιο του 2022 και επιπλέον 47,5 εκατ. δολάρια στις 29 Σεπτεμβρίου για ομόλογα λήξης Μαρτίου του 2024. Εάν δεν πληρώσει μέσα σε 30 ημέρες, θα θεωρηθεί πως έχει κηρύξει στάση πληρωμών.

Σε ανακοίνωση νωρίτερα αυτό το μήνα, η Evergrande σημείωσε ότι «δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι ο όμιλος θα είναι σε θέση να εκπληρώσει τις οικονομικές του υποχρεώσεις».
 

Πηγή: reuters.com