Πρεμιέρα σήμερα για την ψηφιακή κάρτα εργασίας - Πού θα εφαρμόζεται, πώς θα λειτουργεί

Η ψηφιακή κάρτα θα αποτελέσει σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας το μεγάλο όπλο κατά της μαύρης ή υποδηλωμένης εργασίας.

Του Χρυσόστομου Τσούφη

Πρεμιέρα σήμερα για την ψηφιακή κάρτα εργασίας σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ με περισσότερους από 250 εργαζόμενους. Υπολογίζεται ότι σε αυτό το αρχικό στάδιο το μέτρο αφορά 121.000 εργαζόμενους και 53 επιχειρήσεις.

Η ψηφιακή κάρτα εργασίας είναι διαθέσιμη για όλους τους τύπους κινητών (Android και iOS) μέσω του my ergani app, αλλά μπορεί να είναι και σε φυσική μορφή όπως ήδη ισχύει σε πολλές επιχειρήσεις που καταγράφουν τις ώρες εργασίας. Η ψηφιακή κάρτα είναι συνδεδεμένη με την εφαρμογή Ergani Card Scanner που έχουν προμηθευτεί οι επιχειρήσεις και η οποία διαβάζει τον QR κωδικό που παράγει η κάρτα.

Πρακτικά από σήμερα οι εργαζόμενοι σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ κατά την είσοδό τους στον χώρο εργασίας, θα "σκανάρουν" στο Ergani CardScanner τον προσωπικό κωδικό QR code της ψηφιακής τους κάρτας δηλώνοντας την αρχή της εργασίας τους. Αντίστοιχα νέο σκανάρισμα θα γίνεται κατά την έξοδο από το χώρο εργασίας. Έτσι θα καταγράφονται αυτόματα οι ώρες εργασίας και οι υπερωρίες των εργαζομένων και τα στοιχεία θα "φορτώνονται" στην ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ και έτσι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου Εργασίας θα έχουν την πλήρη εικόνα. Πλήρη εικόνα όμως θα έχουν και οι εργαζόμενοι αφού μέσω του my ergani app θα βλέπουν πόσο δούλεψαν κάθε μέρα.

Εκτός όμως από το ωράριο εργασίας στην ψηφιακή κάρτα θα αποτυπώνεται το σύνολο των στοιχείων που αφορούν την "εργασιακή" ταυτότητα του εργαζόμενου, όπως ο μισθός και όλες οι μορφές άδειας που έλαβε αλλά και το ιστορικό των εργοδοτών του.

Η ψηφιακή κάρτα θα αποτελέσει σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας το μεγάλο όπλο κατά της μαύρης ή υποδηλωμένης εργασίας. Εργαζόμενοι που βρίσκονται στον χώρο εργασίας ενώ έχει δηλωθεί η αποχώρησή τους ή δεν έχει δηλωθεί η έλευσή τους θα μπορούν να εντοπίζονται άμεσα και εύκολα από τους ελεγκτές (εφόσον βεβαίως γίνονται έλεγχοι). Οι εργαζόμενοι μάλιστα θα μπορούν να αξιοποιούν όσα καταγράφει η κάρτα για να αποδεικνύουν την απασχόλησή τους και στα δικαστήρια και θα έχουν και δικαίωμα έκδοσης διαταγής πληρωμής με βάση τα στοιχεία της ψηφιακής κάρτας εργασίας, αφου αποδεικνύει τον πραγματικό χρόνο απασχόλησης τους.

Μετα τα σούπερ μάρκετ και τις τράπεζες το μέτρο θα επεκταθεί στις ασφαλιστικές εταιρείες και στη βιομηχανία με στόχο το καλοκαίρι του 2023 να εφαρμόζεται και στους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης, και σε μεταγενέστερο στάδιο σε κάθε επιχείρηση στη χώρα χωρίς εξαιρέσεις.

Πηγή: skai.gr
TAGS: Εργάνη