Στη Βουλή σήμερα το προσχέδιο του προϋπολογισμού

Το προσχέδιο θα προβλέπει μόνιμα μέτρα ενίσχυσης του εισοδήματος ύψους 3,5δισ€ περίπου.

Του Χρυσόστομου Τσούφη

Ο Οκτώβριος ξεκινά με την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού , ο οποίος εκ των πραγμάτων είναι ένας προϋπολογισμός αβεβαιοτήτων.  

Το ΥΠΟΙΚ συντηρητικά όπως πάντα θα προβλέπει ανάπτυξη 5,3% φέτος ( ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας την τοποθετεί στο 6%) και 2,1% για το 2023 που θα φτάσει τα 220δισ€ στο τέλος της επόμενης χρονιάς.  

Ο πληθωρισμός αναμένεται να κλείσει στο 9% φέτος και τοποθετείται στο 3% για του χρόνου, επομένως η ακρίβεια θα συνεχίσει αν και περιορισμένη.  

Ο προϋπολογισμός φέτος αναμένεται να κλείσει με πρωτογενές έλλειμμα λίγο κάτω από 2% με στόχο το πρωτογενές πλεόνασμα στην περιοχή του 1% για το 2023.  

Όλα αυτά βέβαια στο βασικό σενάριο. Η κυβέρνηση δουλεύει και πάνω σε ένα δυσμενές σενάριο στο οποίο η Ευρωζώνη μπαίνει σε ύφεση το 2023 και δεν μένει στάσιμη. Σε αυτήν την περίπτωση θα χρειαστούν πολεμοφόδια για να μετριαστεί ο αντίκτυπος στην Ελληνική οικονομία, να στηριχθούν οι πιο αδύναμοι αλλά και να μην τεθεί σε κίνδυνο ο δημοσιονομικός στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος ο οποίος αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ για την επίτευξη του μεγάλου στόχου του 2023, που δεν είναι άλλος από την επενδυτική βαθμίδα.  

Το προσχέδιο θα προβλέπει μόνιμα μέτρα ενίσχυσης του εισοδήματος ύψους 3,5δισ€ περίπου.  

Ναυαρχίδα αυτών η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλα τα εισοδήματα – είτε εργάζονται στο Δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα - κι από κοντά η αύξηση των κύριων συντάξεων που αυτήν την στιγμή τοποθετείται στο 7%. Διατηρούνται επίσης οι μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές και στις αρχές του έτους θα αρχίσουν και οι διεργασίες που θα οδηγήσουν στην αύξηση του κατώτατου μισθού από την Πρωτομαγιά του 2023.  

Επιπλέον επεκτείνεται έως τον Ιούνιο ο μειωμένος ΦΠΑ σε μεταφορές, τουρισμό, γυμναστήριο και πολιτισμό, οι κατ’ επάγγελμα αγρότες και οι παράκτιοι αλιείς εξαιρούνται από το τέλος επιτηδεύματος. Από το τέλος επιτηδεύματος εξαιρούνται και όσα φυσικά πρόσωπα ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα ή νομικά πρόσωπα που αυξάνουν τους εργαζόμενους τους πλήρους απασχόλησης για τουλάχιστον 3 μήνες σε σχέση με το προηγούμενο έτος. 

Φυσικά θα συνεχιστεί τουλάχιστον έως τον Αύγουστο η επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος για νοικοκυριά κι επιχειρήσεις. Τα συνολικά μέτρα στήριξης για το 2022 ανέρχονται προς το παρόν σε περίπου 13δισ€ 

Πηγή: skai.gr