Προϋπολογισμός ΕΕ: Φιλική, αλλά άκαρπη η συνάντηση Κάμερον-Μέρκελ
«Ανοιχτές, θερμές και φιλικές», αλλά χωρίς συμφωνία επί του κοινοτικού προϋπολογισμού για την επταετία 2014-2020, ήταν οι συνομιλίες μεταξύ του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον και της καγκελαρίου Μέρκελ στην Ντάουνινγκ Στριτ το βράδυ της Τετάρτης.

Ο κ. Κάμερον επέμεινε ότι στην ειδική σύνοδο της 22ας Νοεμβρίου για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) η Βρετανία θα επιδιώξει «στην καλύτερη περίπτωση μείωση, στη χειρότερη πάγωμα» του προϋπολογισμού. Αντίθετα το Βερολίνο θεωρεί ότι είναι αναγκαία μια αύξηση του κοινοτικού προϋπολογισμού, αλλά όχι τόσο μεγάλη όσο προτείνει η Κομισιόν.

Αναλυτές θεωρούν ότι κα. Μέρκελ θα προσπαθήσει να πείσει τον κ. Κάμερον να στηρίξει μια μικρή αύξηση στο ΠΔΠ αποδεχόμενη ως όρο την κατά προτεραιότητα κατανομή των χρημάτων σε τομείς που έχουν πραγματικό αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή ανάπτυξη.

Ο κ. Κάμερον ωστόσο τελεί υπό ασφυκτική πίεση από την ευρωσκεπτικιστική πτέρυγα του κόμματός του. 53 «αντάρτες» βουλευτές ψήφισαν στη Βουλή των Κοινοτήτων υπέρ μη-δεσμευτικής πρότασης που καλεί τον πρωθυπουργό να μην αποδεχθεί τίποτα λιγότερο από μείωση του κοινοτικού προϋπολογισμού σε πραγματικούς όρους.

Πριν τη συνάντηση με τη Γερμανίδα ηγέτιδα ο κ. Κάμερον είχε χαρακτηρίσει «γελοία» την πρόταση της Κομισιόν, ενώ η καγκελάριος Μέρκελ είχε δηλώσει από τις Βρυξέλλες πως θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να μείνει η Βρετανία στην ΕΕ. Απαντούσε σε δήλωση του Νάιτζελ Φάρατζ του άκρως ευρωσκεπτικιστικού Κόμματος Ανεξαρτησίας ότι έχει έρθει η ώρα για ένα «φιλικό διαζύγιο».
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο
0 0 Bookmark

Απόρρητο