Προϋπολογισμός 2023: Μέτρα στήριξης 3,5 δισ. στη σκιά της ενεργειακής κρίσης

Το 2023 η χώρα επιστρέφει στα δημοσιονομικά πλεονάσματα ύψους 0,7% του ΑΕΠ αντί 1% της προηγούμενης εκτίμησης

Του Χρυσόστομου Τσούφη

Υπό συνθήκες άκρας αβεβαιότητας την οποία προκαλεί η σοβούσα ενεργειακή κρίση κατατέθηκε στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2023. Το κείμενο των 56 σελίδων ενσωματώνει τα μέτρα στήριξης 3,5δισ.€ που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ και προβλέπει «εφεδρείες» 1 δισ.€ υπό τη μορφή αποθεματικού για την αντιμετώπιση αρνητικών εξελίξεων στο μέτωπο του «ενεργειακού» πολέμου.  

Βαδίζοντας παραδοσιακά συντηρητικά, το ΥΠΟΙΚ προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 5,3% φέτος και 2,1% το 2023 με όχημα την έκρηξη των επενδύσεων στον πρώτο προϋπολογισμό της εποχής μετά την ενισχυμένη εποπτεία.  

Ταυτόχρονα ακολουθείται η νουθεσία του ESM για εξοικονόμηση δημοσιονομικού χώρου κι έτσι ο πήχης για το πρωτογενές έλλειμμα φέτος μπαίνει στο 1,7% του ΑΕΠ, χαμηλότερα από το 2% που προέβλεπε το πρόγραμμα σταθερότητας. Το 2023 η χώρα επιστρέφει στα δημοσιονομικά πλεονάσματα ύψους 0,7% του ΑΕΠ αντί 1% της προηγούμενης εκτίμησης.  

Παντού στο κείμενο του προσχεδίου είναι εμφανές το αποτύπωμα της ενεργειακής κρίσης. Ο πληθωρισμός φέτος αναμένεται να κλείσει στο 8,8% και να υποχωρήσει σημαντικά στο 3,1% του χρόνου. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στο 2022 η κυβέρνηση θα έχει λάβει για την ενεργειακή κρίση 12δισ.€ από τα οποία 11,3δισ.€ θα έχουν κατευθυνθεί στις επιδοτήσεις νοικοκυριών κι επιχειρήσεων για τους λογαριασμούς τους σε ηλεκτρικό και φυσικό αέριο. Από αυτά 2,5δισ€ θα έχουν προέλθει από τον κρατικό προϋπολογισμό και 9,5δισ. € από το ταμείο ενεργειακής μετάβασης.  

Οι επιδοτήσεις θα συνεχιστούν και το 2023 πόσο μάλλον όταν ακόμη οι Ευρωπαίοι δεν έχουν βρει κοινό βηματισμό προς μια συνολική λύση που θα ρίξει τις τιμές του φυσικού αερίου σε υποφερτά επίπεδα. Από το 2023 όμως και εφεξής θα υπάρξουν μόνιμα μέτρα ενίσχυσης των εισοδημάτων των φορολογουμένων ύψους 3,5δισ. €. 

Φυσικά ξεχωρίζουν η πλήρης κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλα τα εισοδήματα και η αύξηση των συντάξεων μετά από 12 χρόνια. Επιπλέον γίνεται μόνιμη η μείωση των 3 μονάδων στις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα. Παράλληλα στις αρχές του επόμενου έτους ξεκινά και η διαδικασία που θα οδηγήσει σε μια ακόμη αύξηση του κατώτατου μισθού με εφαρμογή από την πρωτομαγιά.  

Επιπλέον, διατηρείται μέχρι τον Ιούνιο ο μειωμένος ΦΠΑ σε τουρισμό, αθλητισμό και πολιτισμό, αναμορφώνεται το μισθολόγιο των γιατρών του ΕΣΥ, διευθετούνται μισθολογικά αιτήματα των ενόπλων δυνάμεων, καταργείται η ειδική εισφορά 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, αυξάνεται το φοιτητικό επίδομα, δίνονται κίνητρα αύξησης της πλήρους απασχόλησης μέσω μείωσης εισφορών κι απαλλαγής από το τέλος επιτηδεύματος και υλοποιείται ένα συνολικό σχέδιο δράσεων για τη στήριξη της στέγασης με επίκεντρο τους νέους.

Πηγή: skai.gr