Προϋπολογισμός 2022: Κατατέθηκε το προσχέδιο στη Βουλή – Στο 6,1% η ανάπτυξη

Κατατέθηκε στη Βουλή το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού 2022. Προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 6,1% φέτος και 4,5% το 2022 και υποχώρηση της ανεργίας από το 16% στο 14,3%.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωσε ότι εάν και ο Προϋπολογισμός του 2022 καταρτίζεται για δεύτερο συνεχόμενο έτος υπό το καθεστώς αβεβαιότητας που προκαλεί η παγκόσμια υγειονομική κρίση και οι τρέχουσες διεθνείς εξελίξεις στις τιμές, έχουν ήδη καταγραφεί τα πρώτα θετικά μακροοικονομικά αποτελέσματα, μετά τη σταδιακή υποχώρηση των άμεσων οικονομικών επιπτώσεων της πανδημικής κρίσης.

Διαβάστε εδώ το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2022

Για αυτό τον σκοπό, προσθέτει ο υπουργός Οικονομικών, ο ρυθμός ανάπτυξης για το έτος 2021 αναθεωρείται σημαντικά προς τα άνω, από 3,6% που προβλεπόταν στο ΜΠΔΣ 2022-2025, σε 6,1%.

«Αυτό σηματοδοτεί ότι σε σχέση με την ύφεση ύψους 8,2% που παρατηρήθηκε το 2020, η οικονομία έχει ήδη καλύψει άνω των δύο τρίτων του απολεσθέντος εγχώριου προϊόντος, εντός μάλιστα ενός έτους, που κατά το πρώτο εξάμηνο υπήρχαν ακόμη σε ισχύ σημαντικά περιοριστικά μέτρα στην άσκηση της οικονομικής δραστηριότητας».

Μητσοτάκης: Αντανακλάται η δουλειά που κάνουμε

Κατά την εισήγησή του στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι το κυβερνητικό έργο αντανακλάται ήδη στη συνολική ανάπτυξη και αναφέρθηκε στην αναθεώρηση της πρόβλεψης για την ανάπτυξη του 2021 στο 6,1%.

«Αντανακλάται η δουλειά που κάνουμε, όμως, και στην αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος για όλους, στις περισσότερες δουλειές, στις νέες  επενδύσεις. Αλλά γιατί ξέρουμε πια ότι μπορούμε να έχουμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα σε έναν τόπο που θα ευημερεί, με πολίτες οι οποίοι θα προκόβουν. Αυτό σημαίνει για εμάς ανάπτυξη για όλους. Και αυτές τις πρωτοβουλίες ανά τομέα θα έχουμε την ευκαιρία να εξετάσουμε αμέσως μετά», τόνισε ο πρωθυπουργός.
 

Πηγή: skai.gr