Πρωτογενές πλεόνασμα 52 εκατ. ευρώ στο 9μηνο

Είναι ο δεύτερος διαδοχικός μήνας που ο «λογαριασμός» βγαίνει πλεονασματικός καθώς και το 8μηνο υπήρξε πλεόνασμα 19εκατ. ευρώ

Του Χρυσόστομου Τσούφη

“Φούσκωσε” ακόμη περισσότερο το πρωτογενές πλεόνασμα που εμφανίζει η εκτέλεση του προϋπολογισμού. Από τα 37εκατ€ των προσωρινών στοιχείων, τα τελικά στοιχεία δέιχνουν για το 9μηνο 52εκατ€ πλεόνασμα έναντι στόχου για έλλειμα 5,94δισ€. Είναι ο δεύτερος διαδοχικός μήνας που ο “λογαριασμός” βγαίνει πλεονασματικός καθώς και το 8μηνο υπήρξε πλεόνασμα 19εκατ€.

Το αποτέλεσμα αυτό έχει την εξήγηση του στην ιλιγγιώδη πορεία των εσόδων και φυσικά γέμισε με χαμόγελα το οικονομικό επιτελείο το οποίο πάντως γνωρίζει και το λέει και φωναχτά ότι η εμφάνιση πρωτογενούς πλεονάσματος Αύγουστο και Σεπτέμβριο μήνα είναι μια καθαρά συγκυριακή εξέλιξη και επιμένει ότι η χρονιά θα κλείσει με πρωτογενές έλλειμμα 1,7δισ. ευρώ

Το αποτέλεσμα αυτό ήρθε μάλιστα παρά το γεγονός ότι τον Σεπτέμβριο τα φορολογικά έσοδα ήταν μειωμένα έναντι του στόχου κατά 12,6%, δηλαδή κατά περίπου 693εκατ. ευρώ Αυτό οφείλεται στο γεγονός της προείσπραξης μεγάλου μέρους του ΕΝΦΙΑ αφού ο αρχικός σχεδιασμός ήταν η είσπραξη του να αρχίσει απο το Σεπτέμβριο και σε 6 δόσεις αλλά τελικά άρχισε από τον Μάιο. Ταυτόχρονα προείσραξη έχουμε και στο φόρο εισοδήματος αφού αντί του αρχικού πλάνου των 3 δημινιαίων από τον Σεπτέμβριο δόσεων, η είσπραξη του άρχισε τελικά από τον Ιούλιο και σε 8 μηνιαίες δόσεις.

Συνολικά όμως τους πρώτους 9 μήνες του έτους στα κρατικά ταμεία έχουν μπει 4,8 δισ. ευρώ περισσότερα φορολογικά έσοδα από όσα εκτιμούσαν στο Υπουργείο Οικονομικών.

Η εικόνα αυτή οφείλεται οφείλεται σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου:

-Στην καλύτερη απόδοση των φόρων του προηγούμενου έτους που εισπράχθηκαν σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2022

-Στην παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2022

-Στην ταχύτερη είσπραξη του ΕΝΦΙΑ ο οποίος βρίσκεται 635εκατ. ευρώ έναντι των στόχων.

-Στην καλύτερη απόδοση στην είσπραξη των φόρων εισοδήματος που βρίσκονται 1,5 δισ. ευρώ πάνω από τον στόχο. 645 εκατ. ευρώ προέρχονται από τα φυσικά πρόσωπα και 758 εκατ. ευρώ από τις επιχειρήσεις.

Τα στοιχεία δείχνουν με τον πιο καθαρό τρόπο ότι η ενεργειακή κι όχι μόνο ακρίβεια γεμίζει τα ταμεία του κράτους.

Τα έσοδα από ΦΠΑ είναι αυξημένα κατά 1,7δισ. ευρώ έναντι των στόχων. Η υπεραπόδοση στα καύσιμα είναι 392εκατ. ευρώ και 1,3δισ. ευρώ στα υπόλοιπα προϊόντα κι υπηρεσίες.

Η υπεραπόδοση του ΦΠΑ καλύπτει την «χασούρα» 155εκατ. ευρώ των εσόδων από τον ΕΦΚ στα ενεργειακά προϊόντα ο οποίος είναι μοναδιαίος φόρος κι όχι αναλογικός, επιβάλλεται δηλαδή ως σταθερό ποσό σε κάθε λίτρο που αγοράζεται , σε κάθε Kwh που καταναλώνεται. Το ότι τα έσοδα αυτής της κατηγορίας υπολείπονται δείχνει ότι η κατανάλωση έχει μειωθεί.
 

Πηγή: skai.gr