Κλείσιμο

Πρωτογενές έλλειμμα 4,95 δισ. ευρώ στο πεντάμηνο εξαιτίας της πανδημίας

Της Γωγώς Κατσέλη 

«Στέγνωσαν» τα δημόσια ταμεία τον Μάιο εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, με τα έσοδα να καταγράφουν μείωση της τάξεως του 33,5%. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, τον προηγούμενο μήνα το σύνολο των καθαρών εσόδων περιορίστηκε στα 1,917 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 1,37 δισ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο, γεγονός που αποδίδεται κυρίως στη λήψη μέτρων φορολογικής ανακούφισης όπως η αναστολή καταβολής του Φ.Π.Α. και των βεβαιωμένων οφειλών στις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον COVID-19, καθώς και η παροχή κινήτρου έκπτωσης 25% εφόσον κατέβαλαν εμπρόθεσμα τις οφειλές τους (ΦΠΑ και βεβαιωμένοι φόροι). 

Το ίδιο διάστημα, οι δαπάνες του εκτοξεύτηκαν στα 5,351 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 1,207 δισ. ευρώ έναντι του στόχου, κυρίως λόγω των αυξημένων εκροών ΠΔΕ (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) κατά 1,102 δισ. ευρώ εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης.  

Σε δήλωσή του, ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τη Δημοσιονομική Πολιτική, Θόδωρος επισήμανε ότι «τον Μάιο είχαμε, όπως αναμέναμε, σημαντική μείωση των εσόδων (33,5%), καθώς τα έσοδα επλήγησαν ταυτόχρονα από το μαζικό lockdown της οικονομίας τον μήνα Απρίλιο, από τις αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων για πολύ μεγάλο μέρος της οικονομίας και από την προπληρωμή (λόγω της έκπτωσης του 25%) μέρους του ΦΠΑ που επρόκειτο να εισπραχθεί τον Μάιο, στο τέλος Απριλίου. Η τελευταία παρατήρηση εξηγεί και τη μικρή απόκλιση, σε σχέση με την πρόβλεψη των εσόδων που περιλαμβάνεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας». 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

Παράλληλα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού η πολιτική αντιμετώπισης της ύφεσης που ακολουθεί η κυβέρνηση έχει προσεγγίσει μέχρι τον Μάιο, μόνο για το Κεντρικό Κράτος (χωρίς δηλαδή να συνυπολογιστούν και τα νομικά πρόσωπα της Γενικής κυβέρνησης, όπως ο ΕΦΚΑ), τα 5 δισ. ευρώ, με τη μορφή πρόσθετων δαπανών και μειωμένων εσόδων.

Σε επίπεδο πενταμήνου, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 7,445 δισ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 2,512 δισ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2020 στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2020, και ελλείμματος 1,760 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε έλλειμμα ύψους 4,795 δισ. ευρώ έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 43 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 916 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2019.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε  16,078 δισ. ευρώ, καταγράφοντας πτώση 14,2% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2020. Επιπλέον, εκκρεμεί η καταχώριση ποσού ύψους 30 εκατ. ευρώ περίπου στους Αναλυτικούς Λογαριασμούς Εσόδων (ΑΛΕ) και συγκεκριμένα στην κατηγορία «Φόροι» για το μήνα Απρίλιο 2020.  

Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 17,852 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 2,453 δισ. ευρώ ή 12,1% έναντι του στόχου.

Αντίθετα, οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου -  Μαΐου 2020 άγγιξαν τα 23,523 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 2,271 δισ. ευρώ έναντι του στόχου. Το γεγονός αυτό αποδίδεται στα εξής:

α) στη δαπάνη αποζημίωσης ειδικού σκοπού λόγω της πανδημίας του COVID-19 ύψους περίπου 747 εκατ. ευρώ (μισθωτών και επιστημόνων), η οποία πληρώθηκε από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (κατηγορία μεταβιβάσεων),
β) οι αυξημένες εκροές του ΠΔΕ κατά 1.760 εκατ. ευρώ κυρίως λόγω των δαπανών για αποζημίωση ειδικού σκοπού επιχειρήσεων και αυτοαπασχολούμενων και των δαπανών για επιδότηση τόκων δανείων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων λόγω της πανδημίας του COVID-19 και
γ) οι αυξημένες πληρωμές για τόκους κατά 97 εκατ. ευρώ.  

Πηγή: skai.gr