Πρόσθετα μέτρα και αυτόματες περικοπές στην έκθεση της τρόικας
Αναλυτικά το προσχέδιο της έκθεσης ΕΔΩ

Πρόσθετα μέτρα και συγκεκριμένα αυτόματες περικοπές δαπανών θα φέρνει κάθε αστοχία στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, όπως προβλέπει η έκθεση της τρόικας.

Προβλέπει επίσης πιο σκληρούς όρους στην εκταμίευση των δόσεων προς την χώρα μας, ενώ αναφέρεται ότι ο λογαριασμός εκταμίευσής τους θα παραμείνει στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Ωστόσο, εισάγεται μία ρήτρα πληρωμής πρώτα των χρημάτων για την εξυπηρέτηση του χρέους και την κάλυψη των αναγκών των τραπεζών και μία ακόμη ρήτρα αναγκαστικής παραχώρησης του 30% των επιπλέον φορολογικών ή άλλων εσόδων για την εξυπηρέτηση του χρέους, ενώ τα υπόλοιπα θα μπορούν να οδεύσουν για παρεμβάσεις στήριξης και κοινωνικής συνοχής.

Συνολικά, το προσχέδιο της έκθεσης ανεβάζει στο πόσο των 6,4 δισ. ευρώ τα απροσδιόριστα μέτρων για το 2015 και 2016 που θα πρέπει να συμφωνηθούν τον Μάρτιο του 2013.

Στο κείμενο επισημαίνεται ακόμα η καθυστέρηση που υπάρχει στο επίπεδο των αποκρατικοποιήσεων και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή, η τρόικα στο προσχέδιο της έκθεσής της σημειώνει ότι εάν δεν δίνονται η 2ετης παράταση στην Ελλάδα για να μειώσει το έλλειμμά της, τότε θα έπρεπε να λάβει μέτρα ύψους 20,7 δισ ευρώ στη διετία 2013-2014 για να επιτύχει τους στόχους της.

Επίσης, η 65σέλιδη προκαταρκτική εισήγηση της τρόικας προβλέπει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ενδελεχή διαδικασία αξιολόγησης των δομών και του προσωπικού στον δημόσιο τομέα, ενώ περίπου 2.000 εργαζόμενοι είτε θα απολυθούν είτε θα ενταχθούν σε «ενός είδους μονάδας παροχής υπηρεσιών με αυξημένη κινητικότητα».
Πηγή: Νίκος Φιλιππίδης
0 0 Bookmark

Απόρρητο